Suntem obligati sa fim sanatosi. In 10 ani ramanem fara medici
Sistemul nostru sanitar se apropie de fundul prapastiei. Dupa ce au plecat doctorii cu experienta in Occident, a venit si randul invataceilor sa fuga rupand pamantul.
Potrivit ultimelor date confirmate de autoritati, doua treimi dintre rezidenti si-au pregatit actele ori profeseaza deja in Uniunea Europeana. "Nu reusim sa specializam cat sa acoperim golul lasat", confirma sefii Colegiului Medicilor.
Radu si Alina lucreaza intr-un spital de langa Madrid. Cei doi sunt sot si sotie si au plecat de aici, satui lucreze pe lefuri infime intr-un spital fara dotari. El este bucuros ca, de cand a ajuns in Spania, a tot progresat: "Mi-a iesit omologarea si apar ca si medic specialist in medicina de familie aici in Spania. Plecati de la un salariu de rezident, de la un 8 milioane, ajungi aici linistit ca si generalist, 2.000 euro".
Asa ca banii le ajung sa traiasca, dar si sa isi faca planuri de viitor.
Si-au cumpat un teren, iar acum vor sa-si ridice o casa.
Lor le urmeaza multi alti doctori tineri. Medicii rezidenti incep sa devina o raritate la patul bolnavilor, asta pentru peste 60% dintre rezidenti si-au depus dosarele pentru a pleca sa lucreze in straintate. Restul se impart in mod egal. 20% in sistemul de stat, 20% in spitalele private.
MIGRATIA MEDICILOR ROMANI SPRE OCCIDENT
in 2007 - 1500
in 2008 - 2100
in 2009 - 1800
in 2010 - 2700
Un studiu arata ca, daca Romania nu face nimic pentru a-si tine doctorii acasa, iar numarul de pensionari se mentine in ritmul ultimilor doi ani, peste doar un deceniu tara noastra va ramane fara doctori.
Afla cum e structurat sistemul de sanatate din Germania