Studiu: ce se intampla cu creierul tau atunci cand lucrezi in ture. "E nevoie de 5 ANI de recuperare"
Un studiu realizat recent a demonstrat legatura dintre angajatii care lucreaza in ture si capacitatea acestora redusa de a se concentra si de a gandi critic.
Potrivit celor mai recente informatii in domeniu, in Europa, unu din cinci oameni lucreaza in schimburi. Statistica este ingrijoratoare, tinand cont de rezultatele cercetatorilor de la Universitatile Tolouse, din Franta si Swansea, din Marea Britanie, relateaza The Guardian.
Acestia au ales un esantion de 3.232 de candidati adulti, din sud-vestul Frantei, urmand mai apoi ca toti acesti candidati sa fie supusi unot teste cognitive. La sfarsit, rezultatele inregistrate au fost comparate astfel incat sa fie evidentiate diferentele dintre cei care lucreaza in mai multe schimburi si cei care au un program fix la locul de munca.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Un alt criteriu in analizarea rezultatelor a fost si perioada de timp in care un candidat a lucrat in ture cu program diferit, dar si modul in care acesta s-a comportat la locul de munca dupa ce a incetat sa mai lucreze in schimburi.
Datele interpretate au aratat, la final, ca cei care au lucrat timp de zece ani in diferite schimburi prezinta un proces accelerat de “imbatranire” al creierului, cu 6.5 ani mai avansat decat cel al unui candidat care nu a lucrat in schimburi.
Si tot cercetatorii de la cele doua universitati au estimat ca este nevoie de aproximativ cinci ani de reuperare dupa incetarea unui loc de munca in schimburi.
Chiar daca studiile in privinta lucratului in ture nu reprezinta o raritate, in ultimul timp tot mai multi specialisti pronuntandu-se in privinta acestui fenomen, multi dintre cei care au un astfel de program nu au o alternativa.
Printre testele efectuate, candidatii au fost nevoiti sa memoreze cuvinte pe care le-au citit de trei ori consecutiv si sa asocieze simboluri cu numere pe cat de repede posibil.
Chiar daca diferentele rezultatelor au fost relativ mici, spun cercetatorii, acestia pun lipsa de concentrare, incapacitatea de a gandi limpede si critic pe seama unui program in continua schimbare.
Institutul pentru Munca si Sanatate din Canada a publicat o statistica recent actualizata care prezinta ca cele mai multe accidente la locul de munca se inregistreaza in randul angajatilor care muncesc in schimburi. Mai mult, spun reprezentantii institutului canadian, exista chiar si o crestere alaramanta a riscului aparitiei de cancer la san sau la colon in randul celor care au programe diferite de munca. Nu intamplator acesti angajati fumeaza mai mult si se simt extenuati.
Cu toate acestea, ceea ce nu au putut stabili cercetatorii este sa identificare care dintre turele posibile reprezinta cel mai mare “dusman” pentru un angajat.
Sursa: The Guardian
Etichete: studiu, angajati, locuri de munca, ture,
Dată publicare:
11-11-2014 09:36