Românii, codașii Europei la economisiri. Șapte din zece cupluri își țin banii împreună
Șapte din zece cupluri din România spun că își țin banii împreună, după cum arată un studiu recent. Suntem pe primul loc din 15 țări în care a fost realizată cercetarea.
În timp ce bărbații declară că femeile sunt cele mai bune "finanțiste" din familie, doamnele recunosc că țin mereu o rezervă separată de bani - pentru o poșetă, o pereche de pantofi sau o cheltuială neprevăzută. Și așa am ieșit repetenți la economisire.
I-am întrecut cu mult până și pe americani la acest capitol. Peste 70% dintre românii care au participat la studiul ING Internațional au declarat că banii lor sunt la comun cu ai partenerului. Cum influențează asta o relație?
Ramona Covrig, psihoterapeut de cuplu:"Cuplurile care țin banii la comun au un mare plus și anume acela că simt că fac echipă"
Nu la fel de armonioasă e situația când vine vorba despre cheltuieli.
Ramona Covrig, psihoterapeut de cuplu: "Fiecare dintre cei doi să poată avea un surplus și desigur, când apare o hăinuță nouă sau un gadget nou poate să nu mai apară o discuție atât de mare despre ceea ce ar însemna un nou cadou sau o nouă bucurie pe care ar trebui să și-o facă"
Românii sunt, din păcate, pe ultimul loc la economii, mai arată studiul. Peste o treime nu pun bani de-o parte. Americanii și luxemburghezii sunt la polul opus.
Adrian Mitroi, profesor de finanțe comportamentale ASE: "Este un Premiu Nobel care s-a dat exact pe această idee, dacă ai un auto-pilot pentru investiții. Lunar îți impui că 10% din ceea ce îți rămâne să pui de-o parte. Ori într-un cont de economii, ori într-unul de investiții "
Datoriile românilor sunt formate mai ales din creditele de nevoi personale, peste o treime din totalul dărilor. Apoi din creditele pe card, împrumuturile de la prieteni și familie, descoperirea de cont și... datoriile la magazine, inclusiv cele făcute prin cumpărăturile pe caiet.