Statul le-a dat fault ciobanilor, in prag de Paste. O masura gandita prost ne afecteaza pe toti
Jertfirea mieilor de Paste face parte din traditia crestina. Dar ce te faci atunci cand autoritatile se spala pe maini si nu le asigura ciobanilor conditii decente ca sa isi sacrifice turmele?
Exact asta se intampla anul acesta in Capitala. Drept urmare, cei care insista sa isi aleaga animalul in viu trec prin episoade demne de Evul Mediu. Mieii sunt taiati ilegal, prin curti insalubre sau pe maidane, in timp ce inspectorii stau la panda.
Intr-o gospodarie din Bucuresti, cativa ciobani veniti de la periferia Capitalei si-au improvizat propriul centru de sacrificare. Inspectorii sanitar-veterinari au intrat peste ei cand aveau si clienti.
Problema e de fapt a autoritatilor. Primariile au refuzat sa amenajeze in acest an centre de sacrificare pe motiv ca nu sunt rentabile si asa s-a ajuns la taieri de miei in locuri nepermise. Si in timp ce edilii s-au spalat pe maini, ciobanii risca acum amenzi pentru clientii care insista sa ia mielul direct de la stana.
Pana atunci, vanzarea e singura care se misca bine.
Insa analizele de laborator arata ca exista cazuri in care carnea de miel poate fi infestata cu paraziti. In aceste conditii cei care cumpara produse neautorizate sanitar-veterinar trebuie sa stie ca isi asuma riscurile unor imbolnaviri.
Concret, vorbim despre paraziti care se pot transmite si la om. Cei mai periculosi sunt streptococii, colibacilii si antraxul.
Nu va bazati pe intuitie pentru ca nu exista nicio diferenta sesizabila intre carnea provenita de la un miel sanatos si cea de la un miel bolnav.