Spectacol uimitor pe un lac din judetul Neamt. Sute de lebede, rate salbatice sau egrete asteapta sa vina primavara

15-01-2015 07:40


Este aproape imposibil sa nu opresti cateva minute macar langa lacul de acumulare din comuna Pângăraţi, judetul Neamt, cand vezi sutele de lebedele, rate salbatice sau egrete.

Pentru ca iarna a fost blanda si frigul a venit tarziu, pasarile si-au intrerupt in numar mare migratia spre sud si au ales sa ramana la noi in tara pana la primavara. Ele au printre localnici admiratori pasionati, care le hranesc si le apara de eventualii pradatori, iar cand da gerul - sunt atenti sa nu ramana prinse in gheata.

Iar oamenii de stiinta incep si ei sa fie interesati de pasarile care renunta la Egipt, pentru ochiurile de apa de la noi. Localnicii s-au obisnuit de mult sa vada iarna lebede, rate salbatice sau egrete, pe lacul de acumulare de la Pângăraţi. Este un loc de popas obisnuit pentru stolurile ce migreaza spre sud si mereu raman in urma cateva exemplare, dar asa de multe ca anul acesta n-au fost niciodata! Si nu duc lipsa de hrana. Unii vin 10 km, de la Piatra Neamt, cu sacosele pline cu paini, pe care le rup si le arunca pasarilor. Lacul nu a inghetat, iar cand afara nu este ceaţă, se desfasoara un spectacol uimitor.

Localnic: "Cand am vazut lacul si lebedele si gastele mi-a placut atat de mult si am fost incantat sa cumpar teren aici. E nemaipomenit, da. I-as sfatui pe toti sa vina aici."

Pentru oamenii de pe margine, imaginile sunt impresionante, dar specialistii urmaresc deja pasarile cu ochii omului de stiinta. De 15 ani, ei fac iarna de iarna numaratoarea pasarilor care raman pe lacurile Moldovei.

Darocz Szilard, ornitolog: "Avem o situatie destul de clara asupra pasarilor care ierneaza la noi. Cu randul anilor ne putem da seama de diferite schimbari care se petrec in populatiile de pasari."

Cu atatea pasari care le trec prin fata ochilor, pisicile din zona sunt din ce in mai nelinistite. Stau toata ziua pe acoperisuri si privesc inghitind in sec spre lacul plin de bunatati ... inaccesibile.

VIDEO PROTVPLUS.RO