Muzeul National de Istorie ar putea fi redeschis in 2018. Iohannis, ingrijorat: Cladirea nu ar rezista la un seism important

14-01-2015 23:08


Prima mana intinsa Muzeului National de Istorie a Romaniei, inchis de 12 ani pentru restaurare, a venit chiar din partea presedintelui tarii.

Invitat la muzeu cu ocazia Zilei Culturii Nationale, Klaus Iohannis s-a aratat ingrijorat de situatia grava in care se afla institutia. Dar si de ce s-ar putea intampla cu piesele de o valoare inestimabila, daca ar avea loc un cutremur. Seful statului si-a oferit sprijinul pentru ca muzeul sa poate fi redeschis in totalitate in 2018.

Presedintele Iohannis a ajuns la Muzeul de Istorie la ora 17.00 si a vizitat cateva dintre expozitiile deschise. Pe cat de incantat a fost de obiectele de patrimoniu, pe atat de ingrijorat s-a aratat seful statului de starea cladirii ce le gazduieste: "Sunt ingrijorat de faptul ca acest simbol al istoriei si culturii se gaseste in pericol. Specialistii ne spun ca muzeul nu ar rezista satisfacator unui seism important".

Muzeul de Istorie este in mare parte inchis din 2002, pentru lucrari de restaurare care ar fi trebuit sa se incheie in 2006. Totul s-a blocat insa din cauza unui conflict izbucnit intre reprezentantii statului si firma de constructii. Asa se face ca sute de mii de piese de muzeu, unele vechi de peste 10.000 de ani, sunt tinute inghesuite in lazi. La sfarsitul anului trecut, Ministerul Culturii a primit 1.000.000 pentru inceperea lucrarilor de reabilitare.

"Am reusit sa obtinem fondurile de care muzeul are nevoie pentru expertizarea cladirii si pentru deschiderea proiectelor internationale", a spus Ionut Vulpescu, ministrul Culturii.

In cel mai fericit caz, Muzeul National de Istorie ar putea fi redeschis in 2018.

VIDEO PROTVPLUS.RO