Sonarele, bombele armatei, plasele pescarilor si poluarea ne ucid delfinii
Marea Negra risca sa se transforme intr-o mare moarta. Aproape 100 de delfini au esuat la tarm numai anul acesta si nu din cauze naturale.
I-au ucis pe rand: plasele pescarilor, poluarea si mai nou, au descoperit cercetatorii, sonarele si bombele lansate de navele militare.
"S-au facut autopsii, s-a constatat ca erau sanatosi perfecti, exceptand melonul - organul de orientare. Se stie ca delfinii se orienteaza si isi captureaza hrana cu ajutorul acestui organ, ei neutilizand vazul pentru aceasta activitate," a spus Razvan Popescu Mirceni, coordonator Oceanic Club Constanta.
Cu alte cuvinte, undele sonore emise de echipamentele armatei i-au dat peste cap.
Asemenea unui radar, delfinii emit non-stop ultrasunete si se ghideaza cu ajutorul lor. Astfel simt tot ce se petrece in jur si tot asa isi gasesc si hrana. Iar sonarele "emit unde de inalta frecventa care in multe situatii dezorienteaza sistemul de orientare si nu numai," a spus Simion Nicolaev, director Institutul Grigore Antipa Constanta.
Exista insa o solutie si inca una extrem de simpla, spun biologii. Delfinii vor fi invitati sa paraseasca perimetrul unde se desfasoara aplicatii militare, prin folosirea undelor acustice de joasa frecventa, nepericuloase, care vor indeparta delfinii de zona periculoasa.
Pana atunci, cei 70.000 de delfini care sunt inca in Marea Neagra ar trebui sa supravietuiasca plaselor braconierilor si poluarii.