Somerii deveniti patroni. Povestea de succes a tinerilor care si-au deschis o afacere
Hotarati sa nu stea la mila statului, sute de tineri care nu au reusit sa se angajeze si-au luat inima in dinti si si-au deschis propria afacere.
Pe unii i-au ajutat familia si prietenii. Altii si-au depus planurile de afaceri pe Internet si au obtinut pana la 10.000 de euro de la stat, bani pe care nu mai trebuie sa-i dea inapoi.
Programul a fost blocat in vara, dupa ce bugetul alocat s-a epuizat. Autoritatile spun insa ca sunt sanse mari sa fie reluat anul viitor, pentru ca sunt multi tineri cu potential, care vor sa devina oameni de afaceri si care asteapta pe lista.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Pe Cosmin si Alina i-am intalnit anul trecut la un targ de joburi. De atunci, nu au reusit sa se angajeze, desi mizau pe faptul ca au studii in strainatate. Asa ca s-au hotarat, cu ajutorul familiei, sa deschida o mica afacere: o mini cafenea cu prajituri.
La fel a facut si Andreea care, dupa ce a ramas fara slujba de contabil, si-a deschis o cafenea, cu ajutorul prietenilor. Este nevoie de cel putin 3.000 de euro pentru deschiderea unei afaceri de acest fel.
In acest moment, aproape 90.000 de tineri care n-au implinit 25 de ani primesc ajutor de somaj de la stat, pentru ca nu si-au gasit o slujba. Statul ii sprijina pe cei care vor sa inceapa o afacere pe cont propriu.
Tinerii care au pana in 35 de ani pot obtine de la statul roman 50% din valoarea planului de afaceri, insa nu mai mult de 10.000 de euro, suma pe care nu vor trebui sa o dea inapoi.
In cazul in care au nevoie de mai multi bani, ii pot imprumuta de la banca. Statul va garanta 80% din credit.
In plus, cei care beneficiaza de acest program sunt scutiti de contributia asigurarilor sociale pentru patru angajati si nu platesc taxele de infiintare a companiei. Doritorii pot depune planurile de afaceri doar pe internet.
Autoritatile spera sa obtina un buget de cel putin 31 de milioane de lei, cat au avut disponibil anul acesta.
Pana acum, prin programul de stimulare a tinerilor intreprinzatori au fost infiintate peste 6.000 de firme, cele mai multe service-uri auto, companii de constructii si restaurante.