Solutia gasita de edilii unei comune din Iasi pentru a rezolva problema batranilor ramasi ai nimanui

07-11-2014 19:56


Oameni inimosi, care nu s-au ascuns dupa lipsa banilor, ne arata cum poate fi rezolvata problema batranilor ramasi ai nimanui. Intr-o comuna din Iasi, edilii au accesat fonduri europene si au ridicat un centru modern pentru varstnici.

Bunici abandonati, bolnavi sau saraci vor fi ingrijiti gratuit. Costurile de intretinere, hrana si salariile angajatilor vor fi platite tot prin finantare europeana.

La 74 de ani, o batrana sufera de 13 afectiuni si are permanent nevoie de cineva in preajma. Dupa moartea sotului s-a descurcat cum a putut si a platit din pensia umila cate un localnic s-o ajute.

Edilii comunei Erbiceni s-au gandit sa ridice din bani europeni un centru in care batranii din satele invecinate sa-si duca frumos zilele. Au accesat 180.000 de euro si au cladit un azil cu 16 camere in care batranii vor fi cazati gratuit.

"Va fi cu oamenii batrani care au copii care sunt plecati in strainatate din motive bine stiute si care, chiar daca trimit bani, nu este intotdeuna de ajuns", a spus Ion Lungu, primarul comunei Erbicen.

In camin ar putea fi mutata si Tanti Eva, o batrana de 80 de ani. E oarba din nastere si a ramas singura dupa ce toate rudele i-au murit. Ii mai trece pragul numai o vecina impresionata de lupta pe care aceasta femeie o duce in fiecare zi cu soarta.

La centrul modern pentru batrani din Erbiceni sunt in acest moment de trei ori mai multe solicitari decat locuri. In functie de cat de grava este situatia batranilor, primaria va stabili pe cine va caza.

VIDEO PROTVPLUS.RO