Imaginile dezastrului din învăţământ. Fără manuale și școli avizate, dar cu preoți

Ultimul update: Duminica 01 Octombrie 2017 18:28
Data publicarii: Luni 11 Septembrie 2017 18:25
Categorie: Social

Dincolo de speranţă şi entuziasmul bobocilor, România ne-a arătat încă o dată, luni, cât de departe suntem de o şcoală normală, în care elevii să aibă în față modele demne de urmat şi să se bucure de condiţii minime de igienă şi siguranţă.

Prima zi de şcoală a fost esenţa haosului din învăţământul românesc: unii copii au început cursurile fără învăţătoare, mii de şcoli nu au avize sanitare sau de securitate la incendiu, iar noile manuale de clasa a V-a nu există.

În schimb, în faţa lor s-au prezentat politicieni care nu stăpânesc limba română, iar unii directori şi primari cred că pot rezolva probleme cu ajutorul divinităţii. Aşa că au adus preoţi ca să îi sfinţească pe copii.

Prezent la deschiderea anului şcolar în fata liceenilor de la Colegiul Naţional Gheorghe Şincai din Capitală, preşedintele Klaus Iohannis a fost primul care a atras atenţia asupra problemelor din educaţie.

Klaus Iohannis: "Există, din păcate, mulţi elevi în România care încep anul şcolar fără manuale sau în clădiri care nu respecta standarde minime. Se pare că de fiecare dată începerea noului an şcolar îi ia prin surprindere."

Ţinuta în care a venit în prima zi de şcoală directoarea adjunctă a unui liceu din Târgu Jiu. FOTO

Şeful statului a criticat şi faptul că în clasa a 5-a se foloseşte un manual unic, situaţie fără precedent în România după 1989.

Liviu Pop, ministrul Educației: "Eu cred că dl preşedinte Iohannis s-a antepronunțat neştiind care e poziţia ministerului Educaţiei naţionale, poziţia Parlamentului, pentru că am spus va fi un proiect de lege care va fi înaintat parlamentului, nu va fi o OUG sau o lege asumată de guvernul României."

Altfel, autorităţile ne-au arătat azi respectul lor faţă de şcoală. Liceul Şincai a fost aranajat ca la carte de angajaţii primăriei sectorului 4, pentru că totul să arate perfect la sosirea preşedintelui şi a primarului Daniel Băluţa. Când oaspeţii au plecat, angajaţii ADP Sector 4 au strâns recuzita, mai exact brăduţii folosiţi la înfrumuseţarea curţii şcolii.

"- De ce aţi luat brăduţii de la şcoală?
- Fiindcă m-au trimis să îi iau înapoi.
- Cine v-a trimis, de la primărie?
- Da
- Dar unde îi duceţi?
- La firmă.
- Dar au fost aduşi doar pentru eveniment sau cum?
- Ceva de genul
- Sunt brăduţi de eveniment? Îi duceţi doar în anumite locuri?
- Da, exact."

Unii parlamentari au participat la deschiderea anului şcolar. Alţii s-au mulţumit să salute prima zi de şcoală, aşa cum s-au priceput. Deputatul PSD, Calin Matei, a scris pe Facebook :

„Nici mie nu mi-a fost dragă şcoala, ca la majoritatea dintre voi. Da nu am avut ce face, tot ca majoritatea dintre voi! Până la următoarea vacanţa, pune-ţi mâna pe carte, fiţi cuminţi şi nu fumaţi în budă! Succes!"

După ce a primit sute de comentarii acide, parlamentarul a scos nefericită cratimă, dar restul mesajului l-a considerat în regulă.

În schimb, primăriţa Gabriela Firea a fost prezentă la Colegiul Agricol Viaceslav Harnaj din Capitala, unde s-a ţinut o slujbă religioasă. 20 de ONG-uri i-au cerut ministrului Educaţiei să interzică slujbele religioase în şcoli.

"Acţiunile de prozelitism religios sunt interzise explicit de Legea Educaţiei şi că Statul este dator a-şi păstra neutralitatea vis-a-vis de diferitele confesiuni."

Dincolo de politicienii care au vrut să marcheze momentul, şcolile româneşti şi-au deschis porţile cu aceleaşi probleme ca în fiecare an.

La școala Elena Văcărescu din Bucureşti, două clase nu au avut învăţătoare in prima zi. Posturile au ramas libere dupa titularizare, fiind vorba de clase cu predare in limba germana. Posturile au fost ocupate, dupa ce scoala a putut organiza concurs.

 

Cristinel Andone, directorul Școlii Elena Văcărescu: "Noi am căutat soluţii chiar în în Sibiu şi în CLuj, pentru că vorbitorii de limba germană sunt mai mulţi decât n Bucureşti. ŞI am căutat soluţii împreună cu autoritatea localte pentru a venit în sprijinul lor cu plata chiriei. "

Iar în comuna Padeş, din judeţul Gorj, şcoala nu a fost renovată nici până acum. S-au găsit fonduri însă lucrările nu s-au încheiat.

Antonie Serafim, primar comună Padeș: ”Am ajuns la înţelegerea cu constructorul în cazul în care nu termină lucrările la acoperiş să lucrăm după ora 2, după orele de curs.”

Cu şcoli nerenovate şi nesigure, cu profesori lipsă sau cu mulţi dintre cei care predau, prost pregătiţi, cu elevi care învăţa câte 30 într-o clasă, anul şcolar a debutat în România. Problemele sunt aşadar cunoscute, dar rămân nerezolvate.

Proiectile neexplodate găsite în curtea unei şcoli din Iași, în prima zi de școală

Proiectile neexplodate găsite în curtea unei şcoli din Iași, în prima zi de școală

VIDEO PROTVPLUS.RO

merglapiata

Noua campanie online care încurajează tinerii să meargă la piață. Efectul asupra fermierilor

Oamenii din Bacău au ieşit în stradă: de cinci zile nu au apă potabilă. Explicaţia autorităţilor

Atenție la consumul de ciuperci. Pericolele la care se expun cei care cumpără de pe stradă

Tabăra de supravieţuire cu Tibi Ușeriu! Cine sunt norocoşii care vor urca pe munte alături de el

Opt decenii de la moartea Reginei Maria. Slujbă de comemorare la Săvârșin

Mai mulți actori au anunțat că se implică în campania #fărăpenali, în Piața Universității

batran

Bătrân de 85 de ani, din Vaslui, anunț la matrimoniale. Averea pe care o va primi viitoarea parteneră

Job-urile temporare pe care le acceptă tinerii români pe timpul verii

Soluția a mii de bucureșteni sătui de traficul sufocant: trotinetele electrice. Prețurile acestora

Căsuțe cu cărți donate în parcurile din Galați. Copiii au fost încântați de idee

A primit o nouă şansă la viaţă după un transplant, dar banca i-a luat casa. Dumitru are nevoie de ajutor

Lecția de devotament dată de un câine. A rămas lângă un biciclist rănit până la sosirea salvatorilor