Situație neobișnuită. O adolescentă a cerut ajutor Protecției Copilului din cauza mamei ei

Dată publicare: 24-07-2019 17:11
Dată actualizare: 24-07-2019 18:00


Situație neobișnuită la Protecția Copilului Iași. O adolescentă care le-a cerut ajutor asistenților sociali și s-a plâns de traiul dus cu mama ei, a fost încredințată, printr-o dispoziție de urgență, nașilor de botez.

Decizia de schimbare temporară a tutelei a fost luată după o întâlnire dintre mamă, minoră și nașii săi.

Conflictele dintre mama și fiica ar fi devenit tot mai cunoscute, după înmormântarea bunicii tinerei, la începutul acestei luni.

În cele din urmă, fata a plecat de-acasă.

Ioana Bîlea, purtător de cuvânt IPJ : ”Tânăra a fost găsit la niște rude, iar ulterior a fost sesizată Protecția copilului".

Adolescenta, crescută doar de mama, a cerut ajutor de la Protecția Copilului și a susținut că acasă ar fi victima unor abuzuri fizice și emoționale.

Tiberiu Bantaș, purtător de cuvânt DGASPC Iași: "Pe 11 iulie s-a dispus plasamentul în urgență, totul a pornit de la un conflict dintre mama și fiica, care ulterior s-a agravat, fata refuzând să se întoarcă acasă și cum s-au întrunit prevederile legale de lipsa de supraveghere, am găsit această măsură de plasament familial".

Tânăra, al cărei tată este stabilit de multă vreme în Japonia, va trăi deocamdată în același oraș cu mama, dar în grija nașilor săi de botez.

Potrivit specialiștilor, copiii pot sesiza încă de la vârstă de 10 ani fapte care le pun în pericol dezvoltarea.

Ciprian Mitoșeriu: "După 10 ani, vârsta la care pot fi audiați și în instanța minorii, ei pot face asemenea sesizări, de cele mai multe ori instanțele sunt sesizate de DGASPC, este autoritatea însărcinată cu astfel de măsuri. Sunt foarte rare situațiile în care asemenea măsuri se iau la sesizarea minorului".

Cazul minorei a fost înregistrat la Tribunalul Iași, iar instanța va stabili definitiv cine va deține tutela fetei, până la majorat.


VIDEO PROTVPLUS.RO