Preotii nu mai au voie sa ceara bani de la enoriasii saraci, iar nuntile in aer liber sunt interzise
Botezul si cununia nu sunt evenimente mondene si nici episoade de telenovela, asa ca oficierea lor in restaurante, pe plaja sau in gradini private sunt de azi interzise.
Hotararea ii apartine Sfantului Sinod Ortodox, care spune ca tainele trebuie primite numai in sfantul lacas. Sefii bisericii au mai decis ca pentru batranii saraci si enoriasii cu multi copii, fara venituri, slujbele de cununie, botez si inmormantare se vor oficia gratuit.
Decizia a fost luata in urma unor reclamatii venite in ultimii ani din partea credinciosilor. Oamenii i-au acuzat pe anumiti preoti ca refuza sa slujeasca in momentele-cheie din viata crestinului, daca nu sunt platiti.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Patriarhia Romana a anchetat, in ultimii ani, mai multe cazuri in care preotii puneau interesul financiar mai presus de cel uman.
In noiembrie 2011, parintele Mihai Enache din Voluntari, judetul Ilfov a refuzat categoric sa inmormanteze un barbat mort in spital desi rudele nu aveau bani sa plateasca.
-Daca ii fac lu' ala degeaba. lu' ala degeaba, lu' ala degeaba eu de unde?
-Trebuie sa-l inmormantez, nu pot sa-l las asa... e o treaba crestineasca.
-E o treaba crestineasca la tine, la mine nu e nicio crestineasca pentru ca toti sunt la fel, adica eu nu pot sa fac asa si p-ala si p-ala degeaba. Mi-e mai aproape pielea decat camasa''
Si taina botezului este fara discutii pe bani, in conceptia unor preoti, indiferent daca parintii sunt saraci lipiti. Iata ce spunea preotul Victor Frangulea de la Biserica Popa-Nan din capitala in februarie 2011.
- Se poate face gratis ?
- Nu fetita, pai cine plateste lumina, caldura
- Deci nu se poate?
- Nu se poate. Ca biserica nu este institutie de caritate, nu e institutie de binefacere. Eu din treaba asta imi fac si salariul.
Un mesaj dur si similar a venit si de la parohul din Hadareni, judetul Mures care a refuzat sa boteze copilul unor parinti saraci in ianuarie 2011 pentru ca oamenii nu isi platisera taxa catre biserica.
Randuiala se schimba, a hotarat Sfantul Sinod Ortodox. Preotii nu mai au voie sa ceara bani de la cei bolnavi, saraci, cu multi copii sau batrani cu venituri mici.
"Persoanele aflate in dificultate cu venituri reduse nu vor plati nimic pentru oficierea slujbelor de inmormantare tinand cont de starea lor materiala. Preotul din fiecare parohie stie care este situatia sociala, materiala a fiecarei familii din parohia sa si atunci nu este greu de identificat un caz social" spune Parintele Stoica, purtatorul de cuvant al BOR.
Interdictii au fost instituite si pentru ceremoniile religioase, pe care multi le cer, de cativa ani, in alte locuri decat lacasul sfant. Cu niciun chip, a hotarat Patriarhia, nu se vor mai face cununii si botezuri in restaurante, pe plaja, in curtea casei sau in poiana de la poalele muntelui.
Preotii vor trebui sa reziste la presiunile credinciosilor care nu o data au facut din slujba un punct de atractie din programul evenimentului.
Sursa: Mediafax
Etichete: casatorie, Biserica ortodoxa, botez, BOR,
Dată publicare:
01-03-2013 13:52