Sindicaliștii din penitenciare îl acuză pe ministrul Toader că "dezinformează grosolan" opinia publică

ministrul Justitiei, Tudorel Toader

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor îl acuză pe ministrul Tudorel Toader că "dezinformează grosolan" opinia publică în privința conducerii penitenciarelor.

Sindicaliştii spun că legea permite maximum două împuterniciri pentru directorul ANP, Marian Dobrică, iar ministrul a semnat ilegal încă una.

Sindicatul susţine că ministrul Justiţiei "dezinformează grosolan" opinia publică, realitatea fiind că, de când acesta este în funcţie, a blocat concursurile pentru ocuparea posturilor de director de penitenciare după ce le-a anunţat pe site-ul instituţiei, împuternicind, în schimb, într-un mod lipsit de transparenţă, în funcţii de conducere, ofiţeri pe care să-i poată controla discreţionar la fiecare şase luni.

"Tudorel Toader l-a împuternicit ilegal pentru cel ce-al 3-lea mandat în funcţia de director general al ANP pe comisarul şef Marian Dobrică, deşi în urmă cu doar câteva luni se pronunţase în sensul încetării unor astfel de practici ca fiind ilegale, iar directorul general anunţase în Consiliul de conducere al ANP măsuri în acelaşi sens, după discutarea în prealabil a aspectelor tehnice şi a alternativelor cu ministrul", susţin reprezentanţii FSANP, potrivit News.ro.

Ei spun că au depus o acţiune în instanţă pentru suspendarea şi anularea Ordinului ministrului justiţei 1543/2018 care "acordă în mod ilegal" cea de a treia împutenicire, contrar prevederilor legii şi că a sesizat organele de urmărire penală referitor la infracţiunea de uzurpare de calităţi oficiale, având în vedere că Marian Dobrică îndeplineşte acte legate de o calitate pe care în drept nu o poate avea.

Citește și
ministrul justitiei, Tudorel Toader
Ministrul Justiţiei, acuzat de "dezinformare prin omisiune" privind moartea lui Stan Mustaţă
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Art. 55 alin. 3 din Legea 293/2004 prevede că "Ofiţerii pot fi împuterniciţi în funcţi de conducere în unitatea în care sunt încadraţi sau în care au fost detaşaţi, împuternicirea pe functie se poate face pentru o perioada de maximum 6 (sase) luni si se poate prelungi, cu acordul scris al acestora, potrivit competentelor, cu încă 6 (sase) luni", aceste împuterniciri fiind deja acordate din mai 2017, prin OMJ 1377, respectiv noiembrie 2017, prin OMJ 3190, adaugă sursa citată.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat luni că funcţiile de directori ai penitenciarelor sunt ocupate interimar pentru că se aşteaptă schimbarea legii, astfel încât mandatul unui director din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) să fie limitat, ci nu pe perioadă nedeterminată, el spunând că proiectul privind statutul personalului din penitenciare a fost finalizat, se află în Parlament şi a cerut să fie dezbătut în procedură de urgenţă. Toader a afirmat că imediat după adoptarea proiectului vor fi scoase la concurs posturile de conducere din ANP:

Tudorel Toader a anunţat că a fost finalizat proiectul privind statutul personalului din penitenciare, iar angajaţii vor fi denumiţi "poliţişti de penitenciar”, în acest context ministrul arătând că nu este de acord cu faptul că directorii de penitenciare ocupă funcţiile pe perioadă nedeterminată.

"În momentul în care eu am venit ministru al Justiţiei am constatat că statutul funcţionarilor cu statut special din penitenciare prevede următorul lucru: concursul pentru ocuparea funcţiei de director de penitenciar se organizează pe perioadă nedeterminată. Adică cineva ocupă funcţia de director până iese la pensie. Or în România regula este a mandatului determinat.

Cel mai mare mandat îl au judecătorii de la Curtea Constituţională, consilierii de la Curtea de Conturi care au nouă ani, după care vin mandate de cinci ani, patru ani, trei ani, dar niciun demnitar al statului nu are mandat pe perioadă nedeterminată. Mie mi se pare normal ca periodic, la patru ani de zile, să fie această scoatere la concurs a posturilor pentru ca acela care este în funcţie să poată ocupa din nou încă un mandat, dar să dăm şanse şi altora care-şi doresc această funcţie”, a spus Tudorel Toader.

În acest context, ministrul Justiţiei a afirmat că a grăbit adoptarea statutului angajaţilor din penitenciare, care se vor numi "poliţişti de penitenciar” şi că a cerut Parlamentului adoptarea în procedură de urgenţă, iar imediat după ce statutul va fi adoptat funcţiile de conducere din sistem vor fi scoase la concurs.

"De aceea am grăbit oarecum elaborarea noului statut de penitenciare şi se va numi Statutul poliţiştilor de penitenciare, ca să intre în familia ocupaţională <<Ordine publică - siguranţă naţională>>, unde am prevăzut mandate de patru ani cu posibilitatea unui nou mandat. Din momentul în care am venit eu nu am scos niciun post de director la concurs pe perioadă nedeterminată, din acest considerent. Proiectul de lege este în Parlament şi am cerut procedură de urgenţă. În clipa în care e adoptat, toate posturile vor fi scoase a concurs”, a mai afirmat ministrul Justiţiei.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Angajaţii singurului penitenciar de femei din ţară, cel de la Târgșorul Nou, în grevă japoneză
Angajaţii singurului penitenciar de femei din ţară, cel de la Târgșorul Nou, în grevă japoneză

Angajaţii singurului penitenciar de femei din ţară, cel de la Târgșorul Nou, în Prahova, au intrat în grevă japoneză. Lucrătorii sunt nemulţumiţi că, din lipsă de personal, sunt obligaţi să facă ore suplimentare care rămân neplătite.

Ministrul Justiţiei, acuzat de
Ministrul Justiţiei, acuzat de "dezinformare prin omisiune" privind moartea lui Stan Mustaţă

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor îl acuză pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, de "dezinformare prin omisiune" în cazul morţii lui Stan Mustaţă.

Anchetă la Jilava, după decesul fostului judecător Mustaţă. Dosar de moarte suspectă
Anchetă la Jilava, după decesul fostului judecător Mustaţă. Dosar de moarte suspectă

Administraţia Naţională a Penitenciarelor va începe o anchetă internă la Jilava, după ce fostul judecător Stan Mustaţă a decedat în acest penitenciar.

Proteste ale sindicaliştilor din penitenciare împotriva
Proteste ale sindicaliştilor din penitenciare împotriva "incompetenţei ministrului Justiţiei"

Sindicaliştii din sistemul penitenciar au anunţat luni demararea protestelor, ei acuzând condiţiile de lucru, orele restante neplătite, dar şi numirile ilegale. 

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.