Simbolul venirii primaverii, transformat intr-o afacere la negru. Negustorii de martisoare "uita" sa mai plateasca taxele

01-03-2014 19:24


1 martie a devenit o afacere profitabila pentru sute de comercianti care vand simbolul primaverii, un martisor legat cu snur alb rosu venit tot mai des din China.

Pe langa martisoare, vedetele acestei zile sunt si florile, cumparate cu bratul de domnii galanti. Problema este ca negustorii uita sa mai plateasca si taxe statului, asa ca inspectorii Garzii Financiare au descins sambata in piata de profil din Bucuresti.

Zona Obor din Capitala e plina de mese cu martisoare. Dar unii comercianti sustin ca vanzarile sunt slabe si n-au incasari ca-n alti ani.

"- Sa stiti este un an foarte slab. Ati vazut, dar pana acum nici investitia nu am scos-o.
- Si ce investitie ati facut?
- De vreo 15 milioane
", a spus un vanzator.

Adica a cumparat cel putin 15.000 de martisoare, care au fost produse in China, apoi vandute in complexul urias de la marginea orasului Voluntari.

Foarte bine au castigat si floraresele, mai ales cele care nu platesc taxe la stat. Garda Financiara a confiscat in acest loc 140 de cutii cu gerbera.

"Are trei transporturi intrate pe firma asta, firma nu exista. Pe strada Varsanesti am fost, e un camin de familisti, un ghetou", a spus Teodor Constantin, Directia Generala Antifrauda.

Florile erau langa taraba, dar vanzatoarea sustine ca nu stie cum au ajuns acolo.

Femeia le face o oferta inspectorilor, dar este refuzata.

Pana sa vina inspectorii in control, un fir de lalea se vindea cu 2 lei, iar unul de trandafir, cu 4 lei, pentru ca si-n Olanda costa mult, se plang floraresele.

"La bursa este un mare ceas, sunt mii de olandezi care stau acolo si negociaza. In Occident este un fir de trandafir 3 lei euro, patru lei euro, dar la noi este in lei care nu are valoare leul", a spus o vanzatoare de flori.

Garda Financiara a suspendat activitatea a 3 firme si a dat amenzi de peste 200.000 de lei.

VIDEO PROTVPLUS.RO