Adolescentii romani ajung acasa cu probleme pe care nici adultii, din pacate, nu sunt pregatiti le infrunte.

Tinerele isi incep viata sexuala de cum ajung la liceu, si, in lipsa unei educatii contraceptive, la 16-17 ani anunta ca au ramas insarcinate. De cele mai multe ori prea tarziu. Pentru ca pe viitor sa fie evitate astfel de situatii, dascalii dar si parintii ar trebui sa vorbeasca mult mai deschis cu fetele si baietii lor.

Cristina este eleva in clasa a 9-a la ''Liceul Tehnologic din Band'' judetul Mures. De cateva luni, viata adolescentei s-a schimbat radical. A aflat ca o sa fie mama. Tatal copilului este un baiat cu trei ani mai mare, elev si el.

Pentru ca poate conta pe sprijinul familiei Cristina este hotarata sa isi vada de scoala, desi ii este foarte greu. Insarcinata deja in 8 luni, fata se trezeste zilnic la 5 dimineata ca sa prinda microbuzul si sa ajunga la liceu.

Cristina nu este singura fata insarcinata care merge la cursuri.

Gheorghe Creti, director Liceul Tehnologic Band: "Avem doua cazuri, un caz in a 9-a si un caz in a 11-a. Familia pana la urma a privit realitatea si incerca sa sprijine pe cele doua."

Carmen Natea, purtator de cuvant ISJ Mures: "De anul acesta se actioneaza in directia aceasta prin responsibilizarea dirigintilor, al consilierilor, educatiie scolara si al psihologilor care pot sa vegheze si sa discute cu copii care intra in astfel de probleme."

Daca aceste lucruri s-ar fi intamplat din timp, iar profesorii si parintii le-ar vorbit copiilor despre contraceptie si viata sexuala ca despre niste lucruri firesti, Cristina si multe fete ca ea ar fi experimentat la varsta potrivita statutul de mama.