Seismele care zguduie tara ar putea lovi financiar romanii. Ce au anuntat companiile de asigurari
Doua cutremure au zguduit Vrancea in ultimele 12 ore, dupa ce saptamanile trecute pamantul s-a tot miscat in tara noastra.
Urmarea - companiile vor sa mareasca tarifele, pentru asigurarea locuintelor de anul viitor, cu aproximativ 20 de procente.
Asiguratorii dau vina pe inundatii, dar si pe roiul de cutremure produse la Galati si spun ca tara noastra a urcat in clasamentul riscului seismic.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
"De cativa ani, inregistram cam un numar dublu de cutremure fata de anii precedenti", declara Mircea Radulian, director stiintific al INFP.
Cel mai recent dintre seismele la care se refera specialistii a fost inregistrat noaptea trecuta si a avut 3,1 grade pe scara Richter. Sunt aproape 300 de miscari pe an, iar socurile tot mai dese venite din Vrancea au transformat Romania in cea mai riscanta tara europeana, sustin asiguratorii.
"Se renegociaza tarifele de reasigurare si s-ar putea ca anul viitor sa asistam la o scumpire a politelor de asigurare. Toata nebunia asta cu cutremurele si inundatiile duce la asa ceva", sustin asiguratorii.
In prezent, in Romania aproape 60% din locuinte nu sunt asigurate impotriva dezastrelor. 500.000 au polite obligatorii pentru cutremure, inundatii si alunecari de teren. In cazul unui cutremur puternic, pagubele ar putea depasi 4 miliarde de euro, in conditiile in care un asigurat plateste luna de luna intre 10 si 200 de euro pentru a-si proteja locuinta si bunurile din ea.
Majoritatea politelor facultative de asigurare a locuintei acopera si 10% din valoarea bunurilor pe care le aveti in casa - fie ca vorbim despre bijuterii, electrocasnice, mobila sau alte obiecte de valoare. In cazul unei calamitati, insa, s-ar putea ca asiguratorul sa ceara dovada ca acele bunuri sunt ale familiei asigurate. Asa ca pastrarea chitantelor, facturilor si a bonurilor fiscale este obligatorie.
Dupa seismul de 5,5 de saptamana trecuta, asiguratorii au fost asaltati de cereri de despagubire, inaintate apoi la seismologi.
Pagubele provocate de un cutremur depind de tipul constructiei, de anul in care a fost ridicata, dar si de cat de tare s-a resimtit socul in localitatea respectiva.