Se sterge istoria. Piatra cubica de la Aviatorilor e inlocuita cu asfalt

Ultima actualizare: 14-07-2012 05:32

Obligat sa aleaga intre istoria orasului si confortul soferilor, Bucurestiul a votat pentru varianta din urma. Patru strazi din centrul Capitalei nu vor mai avea celebra piatra cubica din granit.

Chiar daca peste piatra cubica au trecut trasuri elegante, dar si tancuri germane sau rusesti. Pentru ca sunt alte vremuri alte vehicule, oficialii au hotarat sa scoata piatra si sa toarne asfalt, cu aprobarea ministerului Culturii.

Ani de istorie s-au scurs pe aceste pietre din granit, spun specialistii, care vorbesc cu parere de rau despre faptul ca patru strazi din zona Aviatorilor nu mai sunt pavate. Acum 100 de ani, piatra cubica asezata pe ele a fost cumparata tocmai din Italia.

De fapt, cei mai suparati de strazile respective erau soferii, care s-au plans ca nu-si mai pot stapini masinile cand ploua ori se formeaza polei, chiar daca nu depasesc 50 de kilometri pe ora.

Muncitorii, in schimb, sunt mai interesati mai degraba de modul in care a fost fixata piatra cubica, de a rezistat ani de zile, decat de istoria la care a fost martora.

Cu tot cu nisip, piatra este adusa inntr-un depozit din zona Ghencea a Capitalei. Pana acum au ajuns peste patru tone, dar operatiunea este abia la jumatate. Si, pentru ca vorbim de o piatra considerata monument istoric, totul este pazit cu strasnicie.

Imediat dupa depozitare, pietrele sunt sortate manual si va fi utilizata in centrul istoric.

O veste buna pentru iubitorii zonelor cu parfum de epoca, dar proasta pentru doamnele cochete iesite la promenada prin centrul istoric... pe tocuri.

Proiectul de asfaltare a arterelor Mircea Eliade, Charles de Gaulle, Constantin Prezan si Aviatorilor costa aproape 80 de milioane de lei. Lucrarile ar trebui finalizate la jumatatea lunii octombrie.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO