Scolile, obligate sa tina evidenta copiilor cu parinti plecati in strainatate. Mesajul sfasietor al unui baiat de doar 9 ani
350.000 de copii care au cel putin un parinte plecat la munca in strainatate cresc in singuratate si durere. Multi nu inteleg de ce mama si tata i-au parasit, devin agresivi si nu-i mai asculta pe cei din jur.
Guvernul a aprobat noi reglementari prin care acesti copii sa fie monitorizati permanent. Asistentii sociali sunt obligati sa-i supravegheze, sa stie ce note au la scoala si sa intervina, daca este cazul, sa-i ajute.
"Parinte disparut. Ofer recompensa". Iata mesajul sfasietor al unui baiat de doar 9 ani, crescut de bunici. Copilul povesteste ca i-ar placea sa aiba o putere magica sa-i aduca acasa pe mama si pe tata, plecati in Spania. Iar pentru asta ar da toate jucariile din lume.
Specialistii de la Salvati Copiii il ajuta sa treaca peste lipsa lor. Isi fac lectiile si se joaca impreuna zilnic, intr-o clasa de la Scoala 141 din capitala.
Filip Ionela, cadru didactic Salvati Copiii: "Baietelul avea rezultate slabe la invatatura, nu era sociabil, vulcanic, dar cu ajutorul specialistilor, rezultatele scolare au crescut, colaboreaza cu colegii."
Psihologii atrag atentia ca lipsa parintilor poate afecta grav dezvoltarea unui copil.
Marius Rusu, psiholog Salvati Copiii: "Aceasta retragere a lui trebuie privita ca un semnal de alarma pe care-l trage copilul. Un alt semnal de alarma sunt acele comportamente impulsive, este usor iritabil, agresiv."
Potrivit unor reglementari aprobate recent de Guvern, scolile sunt obligate sa ofere serviciului de asistenta sociala o lista cu copiii ai caror parinti au plecat peste hotare. Apoi asistentii sociali devin responsabili de supravegherea acestor copii ramasi ai nimanui.
Asistentii social sunt obligati sa monitorizeze rezultatele pe care le au la scoala copiii ai caror parinti sunt plecati la munca in stainatate. Daca au note mici, asistentii trebuie sa discute cu invatatorii ori dirigintii, care, la randul lor, vor cere sprijinul consilierului scolar, pentru a preveni abandonul.
Gabriela Coman, presedintele ANPDCA: "Asistentul social este cel care constata primele semne de schimbare a situatiei scolare, fizice, a starii lui de santate sau emotionale."
Aproximativ 350.000 de copii din Romania au cel putin un parinte plecat la munca in strainatate. Cifra estimativa, de 4 ori mai mare decat cea oficiala, demonstreaza ca cei mai multi dintre romanii care pleaca din tara nu spun autoritatilor in grija cui isi lasa copiii, desi sunt obligati de lege.