Şcoli şi grădiniţe de stat, "adoptate" de firme care le renovează. Ce primesc în schimb
În lipsa fondurilor necesare, mai multe primarii din ţară au găsit o metodă ingenioasă pentru modernizarea şcolilor, grădiniţelor sau spaţiilor verzi.
Edilii cer ajutorul oamenilor de afaceri pentru a reface clădirile , iar în schimb le oferă reclamă stradala sau îi scutesc de plată unor impozite.
În oraşul Târnăveni, din judeţul Mureş, exista 12 şcoli şi grădiniţe. Pentru că aveau nevoie de renovare, primarul a rugat mai multe firme de construcţii să ajute la modernizarea lor. Aceasta grădiniţă, de pildă, a fost "adoptată" de un patron neamţ.
"Pe aici se intra spre sala de mese şi pe aici se intra spre toalete, aici erau cinci chiuvete pe holul acesta. Mereu era apă şi nu ne plăcea, nu erau condiţii bune", spune directorul.
Acum 150 de copii se bucura de băile dotate ca în străinătate şi de mobilier nou, care au costat câteva zeci de mii de euro.
Într-o altă şcoală, un alt om de afaceri a adoptat aceeaşi metodă. "Au înlocuit geamurile existente la aceea clădire de peste 100 de ani cu termopan şi bineînţeles, alte investiţii care le-au făcut în unităţile de învăţământ", explică Sorin Megheşan, primarul din Târnăveni.
În Cluj-Napoca, 27 de firme şi-au luat angajamentul de a întreţine un spaţiu verde timp de 3 ani, în schimbul unor beneficii.
Raluca Tripa, specialist în marketing: "În spaţiul respectiv noi am avut posibiliatea de a avea o siglă, un logo.Am depus un plan de amenajare, iar ulterior ne-am luat angajamentul ca o să oferim mentenanţa sistemului de irigaţii şi electricitate."
În prezent, alte 47 de locuri din oraş îşi aşteaptă investitorii.