Ce este "manualul pdf".Ponta anunta batalia impotriva "baronilor" care fac legea in programa scolara


Ultimul update: Vineri 03 Mai 2013 07:05
Data publicarii: Marti 30 Aprilie 2013 20:36
Categorie: Stiri Sociale

Se prefigureaza un nou scandal in Educatie. Introducerea manualelor digitale din toamna, pentru bobocii din clasa I, declanseaza un conflict deschis intre minister si Uniunea Editorilor din Romania.

Cei din urma ameninta ca il vor da pe ministru in judecata daca acesta va schimba abecedarele anul acesta, pe motiv ca editarea unora noi ar dura cel putin 9 luni.

In acest razboi, intervine si premierul, care i-a numit pe editori "baronii manualelor" .

Remus Pricopie, ministrul Educatiei: "Din septembrie, copiii vor avea manualul clasic pe masa. Iar in format digital, pe manuale.edu.ro vor avea varianta pdf, plus o aplicatie multimedia".

Aceasta declaratie facuta in emisiunea "Dupa 20 de ani " i-a enervat pe cei care tiparesc manuale scolare. Reprezentantii Uniunii Editorilor din Romania spun ca ministrului i-a venit ideea cu doar 5 luni inainte ca abecedarele sa ajunga pe mesele copiilor.

Claudiu Istrate, director executiv Uniunea Editorilor din Romania: "Practic nu mai este timp pentru realizarea unor manuale de calitate la clasa I pe noile programe. Ati putea realiza un manual fara sa cunoasteti cum trebuie sa arate, cat sa fie continut digital, cate pagini? Exista o graba suspecta, zicem noi".

Exista voci care ii acuza pe sefii din Educatie ca in spatele deciziilor de publicare a unor manuale noi s-ar ascunde contracte preferentiale de peste un milion de euro. Asa ca, editorii ameninta sa dea in judecata Ministerul Educatiei, daca decide sa tipareasca manuale noi pentru clasa I. In acest razboi, seful Guvernului si-a aratat sustinerea fata de ministrul Remus Pricopie.

Victor Ponta, prim ministru: "Va sustin in totalitate in razboiul pe care in mod sigur o sa il aveti cu o alta categorie de baroni din Romania, baronii manualelor. O sa piarda unii care sunt obisnuiti sa faca aceleasi manuale de zece ani, nu mai au nicio legatura cu realitatea in care traim".

Manualele digitale care vor putea fi accesate de pe orice calculator sau tableta sunt vazute diferit de parinti.

In plus, pentru a reduce greutatea ghiozdanului care in unele cazuri ajunge la 10-12 kilograme, ministrul pregateste si manuale semestriale. Vizat ar fi si Abecedarul, care ar putea avea doua volume de anul viitor.

VIDEO PROTVPLUS.RO