Scandal intr-un sat din Braila: mai multi localnici au primit consultatii medicale in biserica. De ce e acuzat preotul
Scandal intr-o comuna din judetul Braila unde un medic de familie din alta localitate a fost chemat de reprezentantii bisericii sa ii consulte pe sateni in lacasul de cult ca lucrare de binefacere in Post.
Insa doctorita care are cabinet in sat sustine ca preotul o denigreaza si ca medicul implicat in campania de preventie ar vrea sa ii fure pacientii. Situatia a fost reclamata si la Patriarhie si la Ministerul Sanatatii.
Imaginile au fost surprinse luni, in biserica din comuna Racovita, in timpul slujbei de Maslu. Chiar la intrare, pe o masa, sunt asezate mai multe echipamente medicale pentru ca toti credinciosii, la plecare, sa fie consultati gratuit. Situatia a revoltat-o pe doctorita de familie din comuna, care are cabinetul chiar langa biserica.
Mariana Popescu Ion, medic de familie: ‘Toate aceste activitati medicale se desfasoara intr-un cabinet medical, in care exista o autorizatie. Nu poti sa folosesti sange sau sa iei sange - din deget, din nas, din urechi, de oriunde - in biserica. Atunci o sa si operam, ca nu eram intr-o situatie nici de urgenta si nu eram nici intr-o stare de razboi."
Un razboi, totusi, exista! Doctorita de familie care are cabinet in comuna de mai bine de un an sustine ca preotul o denigreaza si ca autoritatile vor sa o faca sa plece, pentru a o inlocui cu un alt doctor. Nici explicatiile oferite astazi de reprezentantii bisericii nu au convins-o.
Viorel Enache, Protoeria Faurei: „Actiunea noastra de acolo este pentru ajutorarea crestinilor de acolo. Nimic altceva. Noi implinim lucrarea bisericii, cum se face si in alte parohii. Implinim programul patriarhiei cu „sanatate la sate", nimic altceva. Restul sunt fabulatii ale lor."
Doctorita de familie a reclamat cazul la Ministerul Sanatatii, dar si la Patriarhie. Directia de Sanatate Publica din Braila ar fi autoritatea care ar trebui sa faca lumina in acest caz.
Gabriel Ciochina, DSP Braila: “Orice act medical care este facut de catre medicii specialisti se fac in locatiile autorizate. Asta nu inseamna ca, spre exemplu, in situatia unui medic de familie, medicul de familie nu poate sa isi consulte pacientul si la domiciliu."
Biserica sustine ca este o actiune de voluntariat desfasurata in postul Pastelui, de medicina preventiva, adresata persoanelor din satele sarace ale tarii.