Satul in care iarna toti oamenii sunt pe schiuri. Motii din Horea, perfect adaptati in orice situatie grea
Motii din satul Horea, care au salvat vietile doctorilor implicati in accidentul aviatic, dau dovada in fiecare zi ca stiu sa se descurce in orice situatie grea.
Cei care locuiesc in munte si-au confectionat singuri schiuri, pentru ca e mai usor sa alunece pe dealuri, decat sa o ia la pas prin zapada mare, pana la magazinul din sat. Cu ranitele in spate, coboara pantele inzapezite fluierand, insa, la intoarcere, drumul este tare anevoios. Dar motii sunt obisnuiti cu greul.
Pe schiuri, drumul pana in sat pare mai scurt. Viata in munti e grea, iar motii au inteles demult ca daca ei nu gasesc solutii, nimeni nu-i ajuta. "Pana la magazin sunt trei kilometri. Coboram intr-o jumatate de ora, la deal facem o ora jumate, doua, trei", spune un localnic.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Oameni simpli si fara prea multe posibilitati financiare, motii n-au lasat greul sa le impovareze viata. Unii si-au facut singuri schiuri, altii au avut mare grija de lucrurile mostenite de la bunici, care acum le prind bine. "Cauti un lemn care sa fie drept, sa nu aiba noduri si fibra sa fie dreapta, ca daca nu se rupe. Le fierbem si le indoim putin sa aiba varful", explica un barbat cum se fac schiurile.
"Aici toata lumea are schiuri. Se folosesc cand e zapada mare, cand sunt nameti. Cand au ceva greutati, se duc cu schiurile", explica o femeie.
De-a lungul timpului, fiecare a trecut prin fel de fel de peripetii, iar daca stai sa-i asculti, povestile lor nu se mai sfarsesc. "La noi nu sunt alte salvari. Tot punctul de salvare, daca e un bolnav sau ceva, cu schiurile se salveaza. Eu am adus apa la animale cu schiurile. Am venit de la un kilometru aproape, cu bidoanele in spate si cu schiurile am adapat animalele, ca era zapada de doi metri aici, la noi", povesteste un barbat.
Copiii urmeaza exemplul parintilor, iar la scoala merg tot pe schiuri. Nici atunci cand vremea este rea nu lipsesc de la cursuri. Si sunt primii care sar sa ofere ajutor, fara sa astepte nimic in schimb - asa cum au facut si parintii lor, cand au aflat de avionul prabusit in padure.