Salvarea noastra in lupta cu soarele: hainele anti-canicula

12-08-2010 00:00


Unii le vad ca pe un moft si nu cred in ele. Altii, le recomanda. Pe etichetele lor producatorii dau garantii ca ne apara de radiatiile solare datorita tesaturilor. In Romania n-au avut succes asta si pentru ca nu sunt foarte ieftine.

In schimb, in tarile extrem de calduroase multi s-au obisnuit cu ele, chit ca materialele nu par foarte racoroase.

Stiati ca o tesatura tratata din nailon cu poliester, hartie si bumbac, poate asigura o protectie impotriva radiatiilor solare de pana la 97%? Australienii si israelinii, satui de canicula, au descoperit demult hainele facute din astfel de materiale, care se usuca repede de transpiratie si asigura racoarea necesara corpului in zilele fierbinti.

Specialistii spun ca aceste haine sunt astfel structurate incat porozitatea este foarte mica, iar radiatiile solare nu pot atinge pielea.

Desi este confectionata dintr-un material suta la suta sintetic, o astfel de bluza este perfecta pentru o zi caniculara. Ea asigura o protectie impotriva radiatiilor solare de 95%. Iar daca nu suportati palariile, puteti folosi o umbrela din poliester.

Potrivit unora dintre specialisti, un tricou uscat de culoare deschisa ne protejaza doar 7%, iar unul ud si mai putin... numai 3%. Insuficient pentru cei cu pielea sensibila. Sunt insa multe voci care cred ca orice am pune pe noi cand este foarte cald nu avem cum sa ne ferim 100% de ultra-violete.

"Nimic nu ne poate proteja in totalitate, oricat de adecvate ar fi hainele pe care le purtam, oricat de bine adaptate ar fi acestor temperaturi ridicate, tot raman portiuni din corp care vor fi expuse radiatiilor solare.", este de parere si Alice Grasu, director la Ambulanta Bucuresti.

In magazine, oferta de produse care au tesaturi cu filtre protectoare este ca si inexistenta: doar cateva palarii pentru copii si tricouri pentru cei care fac sporturi nautice.

Pe internet veti gasi mai multe, dar nu sunt foarte ieftine: 70 de euro un tricou sau 80 euro camasa. La aceste costuri se adauga si taxele de livrare.

Vesticii au inventat si un detergent special care ar creste protectia impotriva radiatilor solare pana la 95%.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO