Salata de perisoare, rata cu varza rosie, icre de stiuca. Preparatele cu care romanii "isi dau gata" invitatii de Craciun
Carnati, toba, friptura, lebar, sunculita, pe toate le aranjam frumos pe masa de sarbatoare.
In functie de regiune, langa ele isi face loc si un preparat special ca sa ii dam gata pe invitati cum ar fi o salata de perisoare, o rata cu varza rosie sau icre de stiuca si macrou file.
La Sibiu, mancarea sasesca e nelipsita de sarbatori. Printre felurile principale gasim rata cu varza rosie stropita cu vin rosu si garnisita cu mere glasate in caramel si un strop de coniac. La desert, galuste cu prune si cozonac bavarez.
La malul marii, pe masa traditionala de Craciun, pe langa tochitura si carnaciori, troneaza salata de icre. Gospodinele o pregatesc in casa, traditional, cu ulei si lamaie. Matei pescarul ne propune icre de stiuca, natur, servite daca se poate pe malul marii.
“Sunt trei pasi. Se taie painea de casa in doua. Las cutitul si rup cu mana, se ia unt, sper ca iau putin, se intinde, nu stiu ce pas este asta, al doilea sau al treilea deci cat mai putin unt si apoi ca si icrele negre luam icrele de stiuca si le intindem pe felie”, a explicat Matei.
Pe mesele intinse de Craciun, din Dobrogea, se gasesc si alte specialitati din peste. “Mie imi place sa le spun globulete de Craciun - e fileu de macrou cu seminte, arata foarte bine si tot de la balta avem niste avat marinat, merge foarte bine in perioada de iarna si zacusca cu peste, crap mai ales.”
In Bucovina, gospodinele pregatesc o delicioasa salata de perisoare. Le pregatesc din carne de porc, doar ca le prajesc in loc sa le arunce in ciorba. Apoi, ceapa tocata in forma de pestisori este fiarta intr-un bait de apa si otet, sare, piper, miere de albine si zahar.
“Amestecam ceapa cu perisoarele, apoi punem maioneza, amestecam. Acest fel de mancare este foarte cautat de turisti pentru ca inca nu au auzit niciodata despre el. Va asteptam in Bucovina” a invitat Florentina Tautu, proprietar pensiune.
Sursa: Pro TV
Etichete: mancare, craciun, friptura, tobă, Craciun 2015,
Dată publicare:
24-12-2015 18:04