Concediul cel mare si sfant al romanilor. Schimbarile care intra in vigoare de saptamana viitoare ii vor incanta pe salariati
O veste buna pentru cei aproape 4 milioane si jumatate de salariati din Romania.
Durata concediului de odihna anual nu va mai fi scurtata daca aveti o problema de sanatate sau daca sunteti nevoiti sa lipsiti de la serviciu ca sa va ingrijiti copilul bolnav, asa cum se intampla pana acum. Aceste prevederi sunt incluse in legea care aduce modificari Codului Muncii si care intra in vigoare, de saptamana viitoare.
Potrivit actualei legi, un angajat pierdea zile din concediul de odihna daca beneficia de o perioada indelungata de concediu medical. Aceasta decizie a fost considerata nedreapta si a fost anulata.
"Daca legal aveai 21 de zile de concediu de odihna si stateai in concediu medical 2 luni din cauza lipsei capacitatii de munca erai penalizat cu 3 zile de concediu de odihna. Aveai dreptul la 18 zile de concediu", a spus Codrin Scutaru, secretar de stat in Ministerul Muncii.
Potrivit noii legi, care aduce modificari la Codul Muncii, salariatul va primi intreg concediul de odihna chiar daca, din motive medicale, va lipsi un an intreg. De acelasi drept vor beneficia si cei care stau acasa pentru ca li s-a imbolnavit copilul sau gravidele care au probleme cu sarcina.
O alta schimbare in favoarea angajatilor vizeaza concediul retroactiv. De pilda, un angajat care nu si-a luat concediu de odihna anul trecut, potrivit noii legi, are timp 18 luni sa recupereze aceste zile libere, adica pana la jumatatea lui 2016. Pana acum, angajatorul era obligat sa-i dea concediu de odihna neefectuat in termen de 12 luni.
Mai nou exista o directiva europeana care prevede ca durata concediului de odihna nu poate fi afectata de alte tipuri de concediu. Asta dupa ce mai multi salariati s-au plans institutiilor europene.
"Angajatorii diminuau acest concediu platit de 4 saptamani cu perioada in care, din nefericire, unii dintre angajati s-au aflat in concediu medical legal", a spus Dumitru Costin, presedinte BNS.
"Concediul de odihna nu-i un cadou facut de cineva, nici de angajator, nici de stat nimanui. E un factor de productivitate", a spus Cristian Parvan, Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania.
Anul trecut, 122 de companii au fost reclamate la Inspectia Muncii pentru neacordarea sau neplata concediului de odihna.
Sursa: Pro TV
Etichete: codul muncii, concediu, angajati, prevederi,
Dată publicare:
22-01-2015 18:17