S-a facut o lista neagra a plajelor! Litoralul romanesc nu putea lipsi!

11-06-2009 00:00


Veti gasi o Mare Neagra plina de dejectii, daca mergeti la romani, in zona cuprinsa intre Olimp si Mangalia, scrie intr-o avertizare data de Comisia Europeana. Oficialii au facut un top al plajelor cu probleme la scaldat, din Uniune.

E drept, anul trecut stateam mai rau: aveam nu unul, ci sapte locuri murdare in acest raport.

Inseamna ca in zona a fost o cantitate crescuta de deseuri fecale umane sau animale, care nu au fost admise.
Amalia Canton, director Ministerul Sanatatii
Raportul pentru Romania a fost intocmit in baza probelor prelevate toata vara trecuta din mare, in 49 de zone de pe tot litoralul. Expertii europeni anunta ca apa este plina de dejectii, intre Olimp - Neptun si Mangalia. Adica in statiunile Jupiter, Cap Aurora, Venus, ori Saturn. Cu alte cuvinte, "in zona a fost o cantitate crescuta de deseuri fecale umane sau animale, care nu au fost admise," a spus Amalia Canton, director Ministerul Sanatatii.

Autoritatile locale spun ca ar fi vorba despre altceva: "Ar putea proveni de la acele statii de epurare care sunt in curs de modernizare," este de parere Catalin Anton, purtator de cuvant Directia Apelor Dobrogea Litoral.

Din acelasi document remis de Comisia Europeana aflam ca vecinii bulgari stau mai rau: au sase zone cu probleme, intre orasul Varna si statiunea Nisipurile de Aur, dar si intre localitatile Burgas si Nessebar.

Si la greci sunt doua, pe insula Creta, una dintre ele la portul Heraklion. Italia are, in schimb, 42 de zone de plaja cu apa murdara. Sunt langa localitati precum Padova, Gran Pescara sau Genova.

Si Spania, o destinatie cautata de romani, are patru locuri pe lista neagra: langa Bilbao si pe insula Mallorca.

Comisia Europeana verifica anual in toate statele membre daca apa de mare are bacterii sau compusi chimici rezultati din poluare. 

VIDEO PROTVPLUS.RO