S-a dat startul la sezonul de must
Razbate parfum de must proaspat in mai toate gospodariile din tara. E vremea culesului, asa ca butoaiele sunt pregatite si unele deja pline cu licoarea dulce-acrisoara.
In multe locuri se foloseste inca o tehnica veche, transmisa din tata in fiu: strugurii se strivesc direct cu picioarele.
Inca se mai practica metoda veche de calcare a strugurilor cu picioarele, care se pare ca face vinul mai gustos.
Dar sunt si gospodari care au trecut la tehnica moderna, munca fiind astfel mult usurata.
In final, mustul ajunge in butoaiele care-l vor gazdui pana cand va ajunge un vin de calitate. Apoi soarta ii este pecetluita.
Traditia spune ca vinul rosu, care se face mai repede, e bun de baut in ultimele zile de noiembrie inainte de Sfantul Andrei, iar cel alb, care fermenteaza mai greu, dupa Mos Niculae.
Producatorii afirma ca cei care au conditii pentru a pastra vinul de tara si in al doilea an vor putea degusta o licoare cu adevarat divina.