S-a dat startul la sezonul de must
Razbate parfum de must proaspat in mai toate gospodariile din tara. E vremea culesului, asa ca butoaiele sunt pregatite si unele deja pline cu licoarea dulce-acrisoara.
In multe locuri se foloseste inca o tehnica veche, transmisa din tata in fiu: strugurii se strivesc direct cu picioarele.
Inca se mai practica metoda veche de calcare a strugurilor cu picioarele, care se pare ca face vinul mai gustos.
Alegeri 2024
18:21
Explicațiile fostului șef CURS. De ce trebuie ignorate exit-poll-urile ”pe surse” din ziua votului. Apar cu un motiv clar
18:01
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
17:59
Artiştii, sportivii şi actorii îndeamnă românii să meargă la vot. „E zi de asumare a faptelor noastre”
17:58
VIDEO. De ce zâmbește Marcel Ciolacu în seara rezultatelor alegerilor prezidențiale: ”Chiar nu vă puteți da seama?”
Dar sunt si gospodari care au trecut la tehnica moderna, munca fiind astfel mult usurata.
In final, mustul ajunge in butoaiele care-l vor gazdui pana cand va ajunge un vin de calitate. Apoi soarta ii este pecetluita.
Traditia spune ca vinul rosu, care se face mai repede, e bun de baut in ultimele zile de noiembrie inainte de Sfantul Andrei, iar cel alb, care fermenteaza mai greu, dupa Mos Niculae.
Producatorii afirma ca cei care au conditii pentru a pastra vinul de tara si in al doilea an vor putea degusta o licoare cu adevarat divina.