Romanul care a refuzat FBI-ul. Politistul expert in portrete-robot

Dată publicare: 24-04-2011 19:16
Dată actualizare: 01-11-2012 04:27


Pasiunea si dragostea pentru meserie te pot transforma intr-un expert desavarsit. A dovedit asta un politist criminalist din Oradea care a devenit cel mai cunoscut realizator de portrete robot din Europa.

Este atat de bun, incat si FBI-ul a incercat sa "puna mana" pe el. Surprinzator, omul a preferat salariul taiat pe care i-l ofera ministerul roman de interne.

Prison Break! 500 de talibani au evadat printr-un tunel de 300 de metri

Florin Lazau este cel mai solicitat realizator de portrete-robot din tara si singurul expert in imbatranire faciala, vitala in cazurile in care dispar copii. Nu mai stie cate chipuri a facut din 2004, de cand lucreaza la politia Bihor. Pentru el toate cazurile sunt la fel de importante. Nu conteaza ca este vorba despre un hot sau despre un criminal.

Secretele infioratoare ale inchisorii Guantanamo, conform WikiLeaks

"Secretul acestei meserii il reprezinta cunostintele din domenii variate: arta, anatomia, antropologia umana. Dincolo de cele relatate de martor, incerc conturarea profilului fizionomic al suspectului si incerc sa-l plasez intr-o tipologie umana. Utilizez un ajutor vizual ce usureaza munca martorului - un catalog cu elemente faciale", spune Florin Lazau

Politistul anului in 2007, subinspectorul Lazau a fost curtat de FBI care l-ar fi vrut in echipa, dar a preferat sa ramana in tara, printre ai lui. La Oradea, locuieste intr-un bloc vechi, de pe vremea comunistilor si spera sa-si poata cumpara in curand apartamentul. Are trei copii: o fata si doi baieti, gemeni si spera ca macar unul dintre ei sa il urmeze in cariera.

"Bineinteles ca m-a incantat aceasta oferta, era o oportunitate pentru mine, dar si acasa in Romania ma astepta o sansa pe masura. Nu se rezuma totul la aspectul matrerial. Cand faci ceea ce-ti place aceasta latura devine mai putin insemnata. Traiesc si simt romaneste", marturiseste Florin.

Aproape o treime din infractiuni sunt solutionate dupa ce autorul este recunoscut din portretul robot. Schita este greu de realizat in momentul in care detaliile nu vin de la martori, ci de la victime.

Memorabil este cazul din 2008 al lui Giuliano Ventri, un individ de 26 de ani care tilharea pensionarele, dupa ce isi ridicau banii de la CEC. Le ataca in scara blocului, iar pe una dintre ele, care i s-a impotrivit, a omorat-o in bataie. La scurt timp dupa ce i-au intocmit portretul robot, anchetatorii l-au si identificat pe autor. Fusese eliberat recent din inchisoare, dupa ce jefuise mai multe benzinarii din Arges, Valcea si Dambovita. 

Citeste si:

Angajare 100% sigura. CV de senzatie scris de un englez de 29 de ani

Adevaratul Neo din Matrix. Un roman senzational la Britain's got talent

Particula lui Dumnezeu a fost gasita!? Zvonul creeaza isterie in lume


VIDEO PROTVPLUS.RO