Romanii plecati la munca in Germania pot fi expulzati, daca nu isi gasesc rapid o slujba. Ar putea urma Spania si Italia
Romanii care pleaca sa munceasca in Germania risca sa fie alungati din aceasta tara, daca nu-si gasesc o slujba in sase luni. Reprezentantii asociatiilor de romani se tem ca asemenea decizii ar putea fi luate si in Spania si Italia.
Autoritatile germane vor sa ia aceasta masura dupa ce, odata cu ridicarea restrictiilor de pe piata muncii, tara lor a fost invadata de romani si bulgari, veniti sa incaseze doar ajutoarele sociale.
Dupa liberalizarea la 1 ianuarie a pietei muncii, primariile din Germania au fost asaltate de cererile romanilor, majoritatea de etnie roma, pentru acordarea alocatiei de 180 de euro pentru un copil. Multe documente s-au dovedit falsificate, iar minorii nici macar nu erau in Germania. Asa ca autoritatile germane se gandesc sa schimbe legea astfel incat orice strain care vine sa munceasca in Germania si nu-si gaseste o slujba in 6 luni, sa fie expulzat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Afectati vor fi doar cei care nu au contracte de munca.
Ionela, ziarista in Germania, povesteste ca i s-a intamplat des sa vina romani la ea si sa o roage sa-i invete cum sa obtina ajutoare sociale.
Ionela van Rees-Zota, jurnalista in Germania: "Sunt unele grupuri tinta care vin exclusiv pentru ajutoarele sociale care se dau aici si pentru alocatiile de stat pentru copii. O familie care are 10 copii (si sunt destule), inmultit cu 180 de euro, inseamna 1.800 de euro - bani pe care-i ia pe luna de la statul german. Foarte multi romi au venit si mi-au zis verde in fata: spuneti-mi va rog ce bani pot primi de la statul german."
In prezent, 15.300 din cei 260.000 de romani care traiesc in Germania, adica 5,9% iau ajutoare sociale.
Autoritatile germane au luat deja cateva masuri pentru a diminua "turismul social": cer mai multe documente si au marit termenul de rezolvare a cererilor de la 2 saptamani la 6 luni.
Daniel Tecu, presedintele FADERE (Federatia Asociatiilor Romanesti din Europa): "Intotdeauna cand Germania a tusit, Europa s-a imbolnavit. Eu ma tem ca Spania si Italia vor introduce imediat aceasta masura, daca Germania o va aproba."
Temerea e sustinuta de reprezentantii celor 2 milioane de romani care traiesc in Italia si Spania.
Un studiu recent arata ca dintre romanii care vor sa se mute in alta tara, cei mai multi prefera Germania. Urmeaza Marea britanie, Italia si Franta. Majoritatea au marturisit ca fug din tara din cauza saraciei.