Românii câștigă puțin mai bine, dar pot cumpăra tot mai puține lucruri, conform datelor INS
Pentru că majorările salariale nu au ținut pasul cu creșterea prețurilor, puterea de cumpărare scade de la o lună la alta.
Din păcate, sunt mulți cei care n-au mai primit nimic la salariu, astfel că românii cu venituri mici sunt cei mai afectați de inflația ajunsă la aproape 8%.
Salariul mediu net a ajuns în octombrie la 3.544 de lei. A crescut în ultimul an, astfel că este mai mare cu 6% față de anul trecut. Salariile nu au ținut pasul cu scumpirile, însă. Prețurile sunt mai mari, în medie, cu aproape 8% față de toamna anului trecut și au crescut mai mult decât câștigul mediu.
Cu alte cuvinte, la fiecare 1.000 de lei câștigați, avem un plus de 60 de lei dacă putem la socoteală creșterea medie anunțată de INS. Însă, cum inflația e aproape 8%, pierdem 80 de lei din creșterea prețurilor. Deci avem în minus 20 de lei față de anul trecut. De exemplu, o persoană cu un salariu de 3.500 de lei, cât este cel mediu, își permite să cumpere mai puțin cu 70 de lei decât anul trecut. Deci ar trebui să renunțe lunar, de exemplu, la aproximativ 11 litri de benzină.
Cum salariile au crescut doar în câteva domenii, cei mai afectați de scumpiri sunt cei cu venituri mici.
Dragoș Cabat, analist economic: „Se spune, în teoria economică, că inflația este un hoț nevăzut care fură bani din buzunarul tuturor. Fură din buzunarul tuturor, dar din păcate, fură mai mulți bani ca procent din buzunarul celor care au foarte puțin. În plus, oamenii aceștia cu venituri mici consumă mai mult partea de alimente, energie, salariul lor se duce mai mult pe acele bunuri de consum care din păcate anul acesta s-au scumpit mai mult.”
Gazele și carburanții sunt în topul scumpirilor, care se reflectă tot mai mult și în mâncare: uleiul și cartofii au prețuri mai mari cu peste 20%, dar și pâinea este mai scumpă cu aproape 10 procente, iar producătorii spun că, de nevoie, vor mări prețurile și în lunile următoare.
Aurel Popescu, președintele ROMPAN: „Pe lângă scumpirile care se înregistrează cu utilitățile, energie electrică, gaze, combustibili, la morărit panificație a intervenit și scumpirea materiei prime, respectiv prețul grâului aproape s-a dublat și implicit prețul făinii a crescut și normal să duce mai departe în pâine. Suntem speriați de ceea ce se întâmplă pentru că niciodată nu s-a întâmplat să avem aceste scumpiri așa de mari și de așa de multe atât la utilități cât și la materia primă.”
În ianuarie sunt așteptate creșteri pentru salariul minim, pensii și alocații. Însă băncile centrale cred că scumpirile vor persista tot anul viitor.