Romania tinerilor care renunta la studii din lipsa banilor. Universitatea de Nord din Baia Mare mai are doar 1000 de studenti
Tot mai multe specializari dispar din cadrul universitatilor romanesti. Din lipsa banilor, tinerii renunta la studiile superioare si prefera sa se angajeze, iar facultatile se golesc vazand cu ochii.
La Universitatea de Nord din Baia Mare, de exemplu, numarul studentilor s-a redus la mai mult de jumatate.
Daca in urma cu patru - cinci ani, la Centrul Universitar din Baia Mare erau inscrisi aproape 3.500 de studenti, astazi sunt abia 1.000. Profesorii au fost nevoiti sa desfiinteze sectii care alta data erau la mare cautare: comunicare si relatii publice, didactica sau teologie greco-catolica.
"Am avut specializari in care m-am trezit cu patru studenti pe an. Cum este abandonul scolar, este si cel universitar. La noi a scazut cu 40% fata de anii de varf", a spus Dan Calin Peter, rectorul Universitatii de Nord din Baia Mare.
De ce ne confruntam cu un asemenea fenomen, aflam foarte usor chiar de la studenti: "Nu-si permit sa studieze si multi au zis ca se apuca sa lucreze. Am multi prieteni care vor pe viitor sa renunte", a spus Sergiu.
Parintii lor au ramas fara locuri de munca si n-au mai platit taxele de la facultate. Anca se chinuie de una singura sa-si continue studiile si munceste opt ore pe zi, iar salariul i se duce pe taxele scolare: "Muncesc ca sa invat si invat ca sa muncesc. Ma intretin singura. Platesc cu ce castig la munca".
Fara taxe platite, si profesorii au ajuns in situatia de a-si exclude elevii din sistem.
"Situatia financiara precare a parintilor. N-au mai putut sa reziste sa plateasca taxele. Periodic facem exmatriculari, din pacate. Exmatircularile au fost si de ordinul sutelor", a mai spus rectorul facultatii.
Ce-i drept, in toata aceasta schema in care facultatile se golesc de la an la an un rol foarte important il joaca si Bacalaureatul. In conditiile in care numarul absolventilor de liceu care trec examenul vietii s-a injumatatit, nu e de mirare ca tot mai putini sunt cei care ajung la facultate.