Romania, o tara plina de nevoi. Locul I in UE la lipsa de dusuri si toalete


Ultimul update: Joi 25 Octombrie 2012 10:13
Data publicarii: Miercuri 23 Februarie 2011 19:26
Categorie: Stiri Sociale

UPDATE: Igiena romaneasca nu a intrat inca in Uniunea Europeana. Potrivit celui mai recent raport Eurostat, valabil pe anul 2009, Romania conduce detasat in clasamentul statelor in care locuitorii nu au nici dusuri si nici toalete.

Conditiile de locuit difera considerabil intre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Aceste diferente pot fi observate atat in privinta tipurilor de locuinta in care oamenii traiesc, cat si in problemele pe care le au casele si apartamentele acestora. 

Problemele care ne apasa cel mai tare pe noi, romanii, nu sunt insa legate de case in mod propriu-zis, ci mai degraba de utilitatile din locuinte.

Concret, suntem pe primul loc in UE la lipsa de toalete si dusuri din case. Statistica europeana consemneaza o realitate dureroasa pentru orice om civilizat, care traieste occidental, insa pentru noi datele s-ar putea sa nu fie chiar atat de surprinzatoare.

Si asta pentru simplu fapt ca in cel mai recent studiu despre igiena la romani, facut anul trecut de Institutul de Sanatate Publica, foloseam 5 bucati de sapun si 2 tuburi de pasta de dinti pe an. Jumatate dintre romani nu se spala pe maini dupa folosirea toaletei, iar mai putin de jumatate dintre noi ne spalam pe maini dupa ce ingrijim un animal.

In plus, raportat la tarile europene, consumul local de deodorante este destul de mic.

Eurostat dezvaluie acum ca, la nivelul anului 2009, proportia populatiei care statea in locuinte fara baie sau dus era de mai putin de 1% in 17 state membre si de 41% in Romania. Pe locul doi in acest clasament figureaza la mare distanta (18%) Letonia si (16%), Lituania si Bulgaria.

WC-ul din spatele casei

Ceea ce nu stiu insa europeanii este faptul ca, cel putin in privinta toaletelor, romanii sunt 'ecologisti'. Folosesc toaletele din curte/gradina, care din pacate nu au fost incluse in statisticile de la Bruxelles, nefiind inca omologate.

Pe langa aceasta realitate, sa nu uitam ca mai mult de jumatate dintre locuintele din Romania sunt situate in mediul rural unde traieste circa 52% din populatia tarii si unde problemele de infrastructura (alimentarea cu apa) sunt inca nerezolvate. De aceea oamenii nu au de ales si mentin traditionul "WC din gradina" in dauna celui din casa.

Ecologistii sustin aceasta atitudine fiindca, spun ei, astfel se consuma mult mai putin apa, iar substantele toxice folosite ca odorizante sau igienizante pentru toaletele din case nu apar la cele din curte astfel ca mediul nu este poluat in aceeasi masura.

Problema igienei ramane insa una care alarmeaza autoritatile, atat cele europene cat si cele de la noi, si este accentuala si de faptul ca nici dusuri nu avem in foarte multe dintre locuinte. Cauzele fenomenului sunt aceleasi enumerate mai sus.

Infiltratiile din acoperis, igrasia, aglomeratia din locuinte

Tara noastra are peste 21 de milioane de locuitori si circa 8 milioane de locuinte. Rezulta de aici ca, in medie, traiesc aproape 3 oameni intr-o casa. Cu toate acestea suntem pe locul al doilea la capitolul apartamente si asezari aglomerate. La noi, 55% dintre oameni traiesc "ingramaditi" in casele lor. Pentru comparatie, procentul de la nivelul anului 2009 era de doar 1% in Cipru, 2% in Tarile de Jos, 3% in Spania si 4% in Irlanda, Belgia si Malta. Pe primul loc, mai aglomerat decat romanii traiesc letonii, si suntem urmati de vecinii unguri, de polonezi, lituanieni si bulgari.

In toate cele 27 de state ale Uniunii Europene, o persoana din sase traieste intr-o locuinta al carui acoperis prezinta scurgeri sau infiltratii. La acest capitol suntem pe locul al saselea, aproape de media UE, cu o locuinta din 4 avand probleme.

Cele mai neizolate acoperisuri si cele mai multe probleme cu igrasia le au slovenii, locuitorii din Cipru si cei din Letonia.

Cei care si-au rezolvat aceste infiltratii sunt mai ales finlandezii, urmati de slovaci si suedezi.

Cine are cele mai multe case din UE?

Eurostat a strans cu aceasta ocazie si date despre fiecare tip de locuinta in parte. Romanii de exemplu, locuiesc in apartamente de bloc in proportie de 37%. Restul au case.

Mai multe case decat la noi sunt in Slovenia, Ungaria si Norvegia, iar la numarul de apartamente in vile conduce detasat Marea Britanie. Peste 6 din 10 englezi locuiesc in astfel de resedinte.

Ce parere ai despre statistica europeana care ne claseaza pe ultimul loc la capitolul existenta toaletelor si dusurilor in locuinte? Comenteaza!

VIDEO PROTVPLUS.RO