Romania europeana. Carnatul de 21 de metri si tuica bauta din copita porcului
Stiuca umpluta, carnati cu mere sau cu lamaie - toate aceste bunatati au fost pregatite si savurate sambata, la un concurs de taiat porci, organizat in Satu Mare.
Bucatarii si macelarii au vrut sa impresioneze juriul cu bucate gatite in tihna, la foc de lemne. Si au umplut si cel mai lung carnat - de 21 de metri.
Cativa domni s-au gandit sa taie cel mai mare porc din batatura. L-au pregatit dupa retete mostenite de la bunici, ca sa fure admiratia juriului cu bucate nemaivazute. Ca sa prinda curaj, iar porcul sa aiba slana buna, satenii beau tuica din... copita porcului.
"La pomana porcului, asa e obiceiul la noi, sa se bea La Multi Ani … din copita de la porc. Asa e simbolu'. In loc de pahhar pui copita si bei din copita." - povestesc ei.
"Sunt vreo 30 puncte pe care incercam sa le urmarim, printre care cel mai frumos carnat, cel mai bun caltabos, cea mai frumoasa sunca." - spune si Zoltan Pastor, membru al juriului.
Un bucatar se straduieste sa nu dea gres cu ... stiuca umpluta. Mai ales ca trebuie sa depaseasca la punctaj carnatii cu lamaie sau carnatii cu mere, despre care batranii spun ca usureaza digestia. "Stiuca umpluta, asa se zice. Nu stiuca de peste, ci stiuca de porc" - spune bucatarul.
Cine a mancat prea multa carne, s-a dres cu o ciorba la ceaun. La final, cel mai lung carnat avea 21 metri, iar juriul i-a dat nota 10.