România devine pe zi ce trece o imensă ladă de gunoi. Autoritățile, incapabile de a găsi soluții


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 14 August 2018 23:23
Categorie: Stiri Sociale

Pe de o parte, cei care merg în natură lasă dezastru în urma lor, pe de alta, autorităţile sunt incapabile să găsească soluţii.

Sunt cel puţin 1600 de locuri pline de resturi pe o hartă a deşeurilor pusă la punct de un ONG. Toţi cei care vor o schimbare sunt invitaţi la ''Ziua Curăţeniei Globale'', pe 15 septembrie. Organizatorii speră să li se alăture un milion de voluntari.

Această zonă amenajată special pentru grătare, de la marginea oraşului Bacău este plină de oameni la sfârşit de săptămână. În urma celor care se distrează rămân însă mormane de sticle, doze şi ambalaje de plastic.

E bătaie de joc. Uitaţi şi acolo. A lăsat pungă şi au venit apoi păsări, au mâncat-o. E teroare”, spun oamenii.

Un alt exemplu este lacul Bicaz, de unde luna trecută, voluntarii au strâns 250 de tone de resturi şi mai au de colectat cel puţin 100 de tone.

Peste 1600 de astfel de locuri apar pe Harta Gunoaielor din România, o aplicaţie făcută de o organizaţie neguvernamentală.

Poţi marca deşeuri de la un sac, de la cam ce crezi tu că ar putea încăpea într-un sac în sus”, spune Ionuș Iordăchescu, voluntar.

În condiţiile în care plasticul are nevoie de 500 de ani ca să se degradeze, oamenii care îl aruncă pe unde apucă fac un mare rău naturii. Mai ales că animelele confunda de multe ori plasticul cu hrana.

Românii nu doar că aruncă pe unde apucă, dar nici nu colectează selectiv. Ministerul Mediului abia a aprobat câteva măsuri care vor intra în vigoare de anul viitor.

Acum, rata de reciclare de la noi este mai mică de 10 procente, aşa că mare parte din gunoiul pe care îl producem ajunge la groapă.

V-am arătat recent la "România, te iubesc" cum ţara noastră riscă să plătească amenzi uriaşe pentru zeci de gropi neconforme care trebuiau închise. Iar în unele zone aplicăm metode primitive, cum este de exemplu la Comana, unde gunoiul era pur şi simplu ars fără să se ţină cont de norme elementare privind reducerea poluării.

Cum schimbarea începe cu fiecare dintre noi, organizaţia Let's do it România invită un milion de români la o zi de curăţenie generală, în natură, pe 15 septembrie.

''Pe 15 septembrie 150 de țări din întreaga lume se vor uni ca să facă curăţenie, iar obiectivul acţiunii este de 5%, 5% din România să spunem că înseamnă cam un milion”, explică Anca Banita, reprezentant Let's do it România.

Cei care vor să participe se pot înscrie pe site sau cu ajutorul aplicaţiei Lets do it România.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Tags: gunoi, mediu,

VIDEO PROTVPLUS.RO