REZULTATE FINALE EVALUARE NATIONALA 2014. Analiza subiectelor si baremului de la romana care au provocat revolta parintilor


Ultimul update: Joi 03 Iulie 2014 07:13
Data publicarii: Luni 30 Iunie 2014 18:53
Categorie: Stiri Sociale

Evaluarea Nationala a generat un val de contestatii la proba de limba romana. Si parintii, si elevii sustin ca unele exercitii nu se aflau in programa, iar baremul de corectare a fost unul subiectiv.

Insa Ministerul Educatiei le-a raspuns ca subiectele au avut o dificultate medie si sunt extrase din programa scolara.

Elevii de clasa a VIII-a au avut de tratat poezia "Ganduri pentru Anul Nou", de Ion Minulescu, din punct de vedere filozofic si nu liric. Iata ce spune profesoara care a contestat prima subiectele.

"Textul era unul foarte greu la nivelul copiilor pe care-i aveam in gimnaziu. Poate sa nu-i para greu unui profesor sau elev de liceu. Nu sunt foarte multe lucuri pe care sa le poata spune un copil la 13-14 ani", a spus Corina Stoian, profesor de limba romana

Reactii similare au venit imediat si din partea parintilor.

"In clasa a VIII-a se studiaza genul liric, dar doar pastelul, nicidecum partea filozofica, asadar subiectul a fost supracotat fata de ce stiu elevii de clasa a VIII-a", a spus Robert Baner, membru in consiliul elevilor.

Si partea de vocabular a fost contestata, indeosebi subiectul la care se cerea un sinonim pentru "fiindca".

"In barem aparea, de exemplu, la fiindca, deoarece... nu aparea "pentru ca". Unii profesori au dat punctele pentru "pentru ca", iar altii nu au dat", a spus Corina Stoian, profesor de limba romana.

Contestat a fost si subiectul la care elevii ar fi trebuit sa transcrie doua propozitii subordonate diferite dintr-un paragraf si sa precizeze felul lor.

"Era flexibil. Pentru ca prima putea fi si temporala si cauzala si ultima putea fi si de scop si cauzala", a spus Robert Baner, membru in consiliul elevilor.

Din postura de parinte, premierul a cerut Ministerului sa faca verificari. Victor Ponta spune ca uneori elevii sunt mai mult "chinuiti decat invatati". Oficialii de la educatie au raspuns ca "subiectele la proba de Limba si literatura romana au fost realizate in concordanre cu programa scolara si cu prevederile metodologiei de examen. De asemenea, subiectele au avut un nivel de abordare mediu, asa cum a demonstrat-o procentul ridicat de elevi care au obtinut medii peste 5 (73,1%)".

Marti vor fi facute publice rezultatele finale la Evaluarea Nationala, dupa rezolvarea contestatiilor.

VIDEO PROTVPLUS.RO