RETETE DE COZONAC, mostenite de la strabuni. Secrete dezvaluite de gospodine din Maramures
RETETE DE CRACIUN. Mirosul imbietor de vanilie, nuca si mac fiert in lapte razbate deja din casele ardelenilor, care se falesc cu retete mostenite de la strabuni.
RETETE DE CRACIUN. Odata rumeniti, cozonacii sunt asezati sa se... "odihneasca", pana cand Mosul rupe prima bucata, atunci cand vine sa lase cadourile sub brad. Apoi, dupa ce este omenit, poate pleca mai departe la drum, cu forte proaspete, spun sagalnic batranii satului.
Nici nu apucasera inca sa cante cocosii, in zorii zilei, cand ieseau deja aburi din cuptoarele de pe Valea Bârgăului. Gospodinele n-au tihna zilele acestea, cand parca sunt hotarate sa faca arta... in bucatarie. Au retete vechi, pentru un cozonac gustos, si nu se feresc sa dezvaluie - cu blandete - cateva secrete: "Dintr-un kilogram de faina, 200 de grame de grasime, 200 gr zahar, 150 gr lapte si doua oua ies 2 cozonaci..."
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Pentru o aroma deosebita, e musai sa adaugam lamaie. Urmeaza partea cea mai grea - framantatul: "Aluatul trebuie sa sclipeasca de grasime, altfel nu iese cozonacul bun..."
Frumos impletiti, gata dospiti si umpluti cu darnicie cu mac, nuca si rahat, cozonacii sunt apoi dati la cuptor, la foc de lemn.
Pe Valea Bargaului, cozonacii se framanta minute in sir inainte sa fie asezati la cuptor, unde stau o ora buna. La finalul zilei, mesele sunt pline cu bunatati scaldate in mac si nuca.
Si in Maramures exista un adevarat ritual pentru coptul cozonacilor. Dupa ce lemnele sunt gata pentru foc si cuptorul incalzit, prind forma cozonacii.
"Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Cel mai mare secret este sa pui suflet..."- spun gospodinele.
Din mainile ei ies cozonaci impletiti, dar si "cocuti" - adica paini mai mici pe care le ofera colindatorilor in seara de Ajun.
Cu mesele pline de bunatati, sa tot vina Craciunul!