Reportaj Pro TV la Milano. Exodul halatelor albe in Italia ameninta sa ne lase spitalele goale

Ultima actualizare: 16-10-2012 21:10

Exodul halatelor albe, inceput dupa 1989, ameninta sa ne lase spitalele goale. In fiecare an, mii de medici romani aleg sa lucreze in strainatate.

De ce pleaca si ce gasesc in spitalele altora, dar si cum sunt rasplatiti pentru munca lor, fara a fi nevoiti sa ia spaga:

"Aici, o vizita costa 150 de euro. Deci, eu din 2 vizite mi-am scos salariul pe o luna in Romania. La spital se ajunge la 3.000 euro, pe luna, iar o ecografie costa 100-150 euro." spune Cornelia Sparios, medic specialist la Milano.

Tot aici gasim si un grup de medici si tehnicieni romani de la Spitalul de Urgenta din Slatina, veniti pentru cateva luni la perfectionare. Ca au fost impresionati de ce-au vazut aici ... e putin spus. Contractul nu le permite sa ramana, desi unii recunosc deschis ca ar fi tentati.

Si medicii de aici au vazut cum se lucreaza in spitalele romanesti, iar verdictul lor e categoric.

"Profesional nu avem nimic sa ii invatam pe medicii si asistentii romani. Se poate interveni la modelul organizational. Structura spitalului din Slatina pe care l-am vazut este acela al sistemului medical din anii '60-'70." - a spus Osvaldo Chiara, directorul sectiei de cardiologie Niguarda

Spitalul Niguarda e printre cele mai mari din Italia. Un medic de aici castiga in jur de 70.000 - 80.000 euro pe an. Il intrebam pe directorul spitalului daca medicii de aici primesc vreodata plicuri cu bani.

''Noi primim deseori scrisori de recunostinta. Bani, nu. Se poate intampla un cadou de Craciun". - a declarat Pasquale Cannatelli, directorul spitalului Niguarda.

In ultimii 10 ani, numarul medicilor straini in Italia a crescut cu 30%, iar cei mai multi sunt romani si nemti.

Intra pe www.stirileprotv.ro, la sectiunea “Doctore, esti un erou!” si spune povestea medicului din orasul tau, care ofera acces la viata, pe sectiunea erou.stirileprotv.ro.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO