Exodul medicilor romani: 2000 de doctori au parasit tara in acest an. Ramanem fara specialisti

Ultima actualizare: 07-10-2012 05:47
Medici

Plecarea medicilor din Romania loveste in sistemul sanitar romanesc, asta pentru ca multe specialitati raman neacoperite. Numai in primele luni ale anului peste 1.900 de doctori au parasit tara pentru a lucra in unitati sanitare din UE.

"Numai in primele noua luni au plecat 1.900 de medici din Romania. Reprezentantul Ordinului Medicilor Francezi, prezent recent la Iasi, a spus ca peste 2.000 de doctori romani sunt inscrisi in aceasta organizatie si practica medicina. Totodata, in Franta lucreaza ca doctori peste 6.000 de medici romani", a precizat presedintele Colegiului Medicilor din Romania, la Adunarea Generala a CMR organizata cu ocazia alegerilor pentru Comisia superioara de disciplina.

Astarastoae a precizat ca exodul medicilor face ca in prezent, in Romania sa existe 1,9 medici la 1.000 de locuitori sau 2,2 daca sunt adunati si stomatologii, in timp ce media europeana este 3,7 la 1.000 de locuitori.

"Din pacate sistemul de sanatate este subfinantat cronic, este o incoerenta, inegalitate si neechitate in sistemul sanitar, Romania alocand in continuare cea mai mica suma din PIB pentru sanatate, sub 3%, in timp ce in UE este alocat intre 5-6% din PIB", a adaugat presedintele CMR.

Potrivit acestuia, in Romania autoritatile vorbesc ca a crescut de sase ori consumul de medicamente, desi statisticile europene arata ca Romania este pe ultimul loc (cu 7-10 ori mai mic decat in UE) la consumul de medicamente si are in acelasi timp cea mai mare rata de imbolnavire din zona.

"In acest context si salariul personalului medico-sanitar este printre cele mai mici din Europa, el fiind mai mic chiar decat cel al unui secretar comunal. In plus, dupa aderarea la UE medicii au primit o singura recomandare: sa plece din tara", a precizat Astarastoae.

Intra pe www.stirileprotv.ro, la sectiunea “Doctore, esti un erou!” si spune povestea medicului din orasul tau, care ofera acces la viata, pe sectiunea erou.stirileprotv.ro.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO