Condamnati la umilinte. A vrut a ajunga cu taxiul la concertul Rihannei, dar a trait cea mai urata experienta: "M-a scuipat"
Condamnate in scaunul cu rotile, persoanele cu dizabilitati sunt umilite pe strada de taximetristi. In Bucuresti, de pilda, multi soferi refuza sa le transporte, desi legea ii obliga, sau le cer bani in plus.
Se intampla asta aproape zilnic si pentru ca responsabilii nu iau masuri.
Imagini filmate cu camera ascunsa:
Taximetrist: Unde mergeti?
Clienta in scaun cu rotile: La Cotroceni.
Taximetrist: N-are asta loc (n.n. - fotoliul rulant), ca am butelia in spate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
De astfel de refuzuri se izbeste la tot pasul Marta, pentru ca este in fotoliu rulant.
Marta Iozefina Bencze: "Aici, in Bucuresti, in ultimele patru zile, am fost refuzata de multe ori de taximetristi, pe motiv ca e greu sa transporte o persoana cu dizabilitati."
Cea mai urata experienta a avut-o in seara in care a mers la concertul Rihannei. Taximetristul i-a cerut atunci de trei ori mai multi bani.
Marta Iozefina Bencze: "Mi-a zis ca-mi va lua aceasta suma pentru ca ma deplasez in fotoliul rulant. Cand i-am zis 'pe bune', a devenit agresiv, a dat masina in marsarier si m-a scuipat."
In legea 448/2006 scrie negru pe alb: taximetristii nu au voie sa refuze sa transporte o persoana cu dizabilitati. Ba mai mult, firmele de taximetrie sunt obligate sa aiba cel putin o masina adaptata pentru persoanele cu handicap locomotor.
Reprezentantii Asociatiei Transportatorilor in Regim de Taxi recunosc problema.
Mihai Ghisa, vicepresedinte FORT: "Firma ii instruieste, dar nu asculta. Societatea de dispecerat nu poate fi in fiecare masina cand se intampla aceste lucruri."
Daca taximetristii ar fi verificati si amendati, altfel ar sta lucrurile.
Lacramioara Corches, director ANPIS: "Firmele de taximetrie nu au mai fost controlate din 2013, atunci am avut campania. Noi si Inspectia Sociala facem ce putem, in limita resurselor pe care le detinem."
Asadar, cei care trebuie sa-i verifice nu o fac, iar plangerile pentru discriminare se inmultesc.
Luminita Marinescu, membru consiliul director CNCD: "Anul acesta s-au inregistat in total 537 de petitii. Aproape de jumatate sunt petitii care sunt inregistrate de persoanele cu dizabilitati."
Marta a facut plangere la Protectia Consumatorilor si la Consiliul pentru Combaterea Discriminarii. Cei din urma spun ca, daca vor constata ca taximetristii discrimineaza persoanele cu dizablitati vor cere retragerea licentei de transport.