Reabilitarea termica? Romanii nu o vor nici macar pe banii statului!

Dată publicare: 26-11-2008 00:00
Dată actualizare: 10-06-2012 17:33


Reabilitarea termica ramane inca o necunoscuta pentru romani. In ciuda demersurilor facute de autoritati, putine asociatii de locatari s-au aratat interesate sa isi izoleze blocurile, chiar daca unele primarii acopera in totalitate costul lucrarilor.


Ca sa va faceti o idee, intr-un oras mare cum este Bucurestiul, doar doua cladiri au fost reabilitate anul acesta. Mai mult decat atat, din 2005, an in care a demarat programul, nici macar 20 de blocuri nu au fost reabilitate. 

Erau pierderi mari in principal prin tamplarie si pentru ca blocul e de beton si izolarea termica era proasta. Acum pierderile s-au redus cu un procent intre 30-40%.
Adrian Minea, director firma constructii
In aceste conditii, autoritatile au schimbat legea. Initial asociatia platea o treime, o alta treime primaria, iar restul guvernul. In aceasta situatie in capitala a fost reabilitat un singur bloc, unul din sectorul 6. 

Din 2008 autoritatile au hotarat ca primariile sa plateasca in locul oamenilor si surpriza: s-a reabilitat tot un singur bloc. De aceasta data din sectorul 2.

Locatarii spun ca abia dupa doi ani de discutii s-au inteles. Pentru reabilitare este nevoie de acordul majoritatii. Autoritatile stateau cu banii la usa, iar unii refuzau ajutorul din comoditate.

La reabilitarea termica disconfortul nu e nici pe departe ca cel in cazul consolidarii. Se face deranj cateva zile, pana se monteaza tamplaria, insa e nevoie de alte 6, 7 luni pana cand sunt camasuiti peretii si terasa exterioara a blocului.

In concluzie, la noi nici cand plateste altul nu-i bine.

Poate ne trezim in 2009, cand nu vom putea vinde o locuinta daca nu obtinem un certificat energetic.


VIDEO PROTVPLUS.RO