Razboi intre producatori si comercianti! Se ieftinesc alimentele cu 30%?
Am trait sa o auzim si pe asta. Alimentele din supermarketuri se ieftinesc cu 30%, spun fara sa clipeasca cei din Ministerul Agriculturii si producatorii.
Ba nu, o sa fie exact invers si vom manca numai din import, ameninta directorii lanturilor de magazine. Asa cum ne-am obisnuit deja, vestitul cod de bune practici a iscat un nou conflict intre cele doua tabere.
Daca presedintele tarii va promulga asa numita lege de comercializare a alimentelor, adica fostul cod de bune practici, mancarea se ieftineste din ianuarie 2010.
In momentul de fata, un produs isi poate tripla pretul pana ajunge pe mesele romanilor. De exemplu, un litru de lapte costa sub 1 leu la producator. Dupa ce este procesat si i se pun taxele de transport, ajunge in supermarket cu un pret dublu. Aici, intervin cele 11 taxe impuse de retaileri si astfel noi ajungem sa dam in medie 3 lei.
Pentru ca producatorul sa isi vanda alimentele in supermarket, trebuie sa plateasca taxe pentru deschiderea sau renovarea magazinului sau pentru pozitionarea alimentului pe raft. Taxele insumeaza mii de euro luna de luna.
In timp ce supermarketurile fac presiuni pentru stoparea acestei legi, specialistii prezenti la seminarul Mediafax nu vad insa nicio ieftinire spectaculoasa.
Legea va avantaja produsele romanesti si magazinele de cartier, spun autoritatile.