Raspunsul acestei eleve la intrebarea "Cum incepe Luceafarul?". Ce inseamna Eminescu astazi pentru adolescenti

Ultima actualizare: 18-01-2014 07:11

Miercuri s-au implinit 164 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu. La initiativa profesorilor si, impinsi de la spate de parinti, copiii au participat la tot soiul de concursuri unde au incercat sa demonstreze ca pot sa memoreze "Lucefarul".

Cu toate acestea, putini sunt cei care ajung sa si inteleaga opera marelui poet, prozator si filozof. Au disparut dascalii de scoala veche. In plus, vanzarile de carti au scazut dramatic. Iar daca Eminescu ar mai fi trait, anul trecut primea cel mult 4.500 de lei din drepturi de autor.

In Botosani, 130 de copii s-au "batut" in versuri pe tabletele oferite de primarie celor care reusesc sa recite toate cele 98 de strofe ale "Luceafarului". Irina, o copila de numai 9 ani, a impresionat asistenta: "Am invatat 98 de strofe in 9 zile. Luceafarul este foarte indurerat deoarece nu poate sa iubeasca o fata de pe Pamant, o frumusete rara".

In schimb, alte 4 eleve din Dambovita au fost coplesite de emotii si au lesinat. Au ajuns la spital si sunt in afara oricarui pericol.

Oricat ar incerca profesorii si parintii sa-i faca pe cei mici sa iubeasca opera lui Eminescu, altele sunt de fapt preferintele lor. Copiii recunosc ca invata despre marele poet doar pentru o nota buna ... si atat!

"-Cum incepe Luceafarul?

- Stati sa-mi aduc amintesc. Puteti sa-mi dati inceputul?"

"- Iti place Mihai Eminescu?

- Putin cam melancolic pentru mine.

- Sunt o fire mai mult vesela. Intelegi poeziile lui Eminescu?

- Putin, cat de cat", declara un alt elev.

Eminescu pierde teren si pentru ca dascalii nu reusesc sa-l traduca. In aceste conditii, nu ar trebui sa ne miram ca Eminescu a pierdut cititori in favoarea scriitorilor contemporani, precum Lucian Boia sau Andrei Plesu.

La 164 de ani distanta de la nasterea lui Mihai Eminescu, cartile lui stau mai mult in librarii decat in casele oamenilor, pentru ca nu se mai vand. Potrivit estimarilor Uniunii Editorilor, romanii cumpara cel mult 3.000 de carti semnate Mihai Eminescu pe an.

Mai mult succes are poetul in mediul online. Doar pe pagina sa oficiala de Facebook, are aproape 280.000 de fani.

In final, merita sa-i amintim si pe cei cu adevarat pasionati de opera lui Eminescu. Un tanar de 27 de ani din Bistrita si-a tatuat chipul poetului pe spate.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO