La "Marie Curie", 31 de fetite si baieti bolnavi de cancer isi impart paturile cu 31 de parinti. Cum pot fi ajutati


Ultimul update: Duminica 25 Decembrie 2016 09:19
Data publicarii: Joi 22 Decembrie 2016 19:14
Categorie: Stiri Sociale

Cum este sa traiesti luni in sir intr-un spital? Numai cineva care a trecut prin asa ceva poate sa raspunda. Situatia devine si mai complicata cand la mijloc sunt copii bolnavi de cancer sau leucemie.

La Spitalul "Marie Curie", 31 de fetite si baieti isi impart paturile cu 31 de parinti, iar ca sa intre la toaleta sau la dus stau de multe ori la coada. Pentru ei voluntarii Asociatiei "Daruieste Viata'' vor sa construiasca o clinica noua, iar firmele din Romania ii pot ajuta daca redirectioneaza 20 la suta din impozitul pe profit catre bursadefericire.ro.

Pe patul spitalului, cu o culoare tocita, o mana de om deseneaza.

Reporter: Acolo cine este?
Andra: Mosul!

Ea este Andra si are 4 ani.

Cu ochii in lacrimi, mama ii urmareste fiecare miscare. Acum o luna si ceva, o veste cumplita a cazut ca un trasnet peste familia lor. Au aflat Andra are leucemie.

Mariana Slapciu: "Cateodata zic: "Doamne, nu mai pot!" Dar dupa aia imi revin singura...ca nu pot sa fac nimic. Nu plang si nici in fata lor nu pot sa ma descarc. Ca daca ma vede, plange. Speram sa fie totul bine. Atat."

Andra zambeste tot timpul. Ii place sa deseneze tot ce-i iese in cale. De o luna si ceva s-au mutat in spital. Doarme impreuna cu mama intr-un pat. Iar toate bagejele sunt inghesuite sub pat. Impart camera cu o alta familie. Locul e stramt, iar baia si dusul sunt pe hol. In sectia de Oncologie din Spitalul "Marie Curie", 31 de copii si 31 de parinti impart doua toalete si doua doua dusuri. Iar spatiu pentru a mai construi altele nu mai este. Pentru acesti copii e nevoie de spatii de joaca, de soaloane, mobilier, de un loc mai prietenos, care sa le dea o energie buna si sa-i ajute sa lupte cu boala. Toata ziua, Andra se joaca in pat. In acesta cutie e micul ei univers.

Acum un an, in acelasi pat era Alexandra. Iar langa ea statea Darius. Pe Alexandra am intalnit-o acum un etaj mai jos. E alt om. A crescut. A scapat. Are 5 ani.

Vine in fiecare luna la consult. Se joaca in camera de doar cativa metri patrati, care serveste drept spatiu de joaca. Copiii de pe sectie nu au insa acces aici, pentru ca asta ar insemna sa coboare un etaj, sa ia contact cu alti pacienti. Pentru acesti copii, cu care viata a fost atat de nedreapta, Asociatia "Daruieste Viata" va construi in curtea spitalului o clinica noua, cu 80 de paturi, spatii de joaca si sala de cinema, cu buncare pentru radioterapie si camere sterile.

Oana Gheorghiu, vicepresedinte Asociatia "Daruieste Viata": "Proiectul are un concept numit "copacul vietii" si este construit ca o poveste, mergand de la subsol, de la radioterapie si pana sus, pe terasa, in aer liber. E gandit ca un loc de joaca pentru copii. Pentru ca ei isi petrec parte din viata aici, in spital si atunci ne dorim sa le facem viata cat mai placuta. Si sa se simta nu neaparat ca intr-un spital, ci ca intr-un loc de joaca in care temporar au venit ca sa se faca bine."

E nevoie de ajutor. Acum, la sfarsit de an, firmele pot redirectiona 20 la suta din impozitul pe profit catre bursadefericire.ro, o platforma a Asociatiei "Daruieste Viata" si pot ajuta la contruirea clinicii de la "Marie Curie". Impreuna ii putem ajuta pe acesti copii sa lupte.

Asociatia Daruieste Viata a dat in judecata CNAS:
Trimite si tu un SMS la 8844 cu textul SPITAL pentru a le acorda mai multe sanse la viata copiilor bolnavi de cancer
VIDEO PROTVPLUS.RO