Proiect: saptamana de lucru ar putea fi mai scurta. Cum am putea ajunge sa lucram doar 4 zile

Ultima actualizare: 24-06-2016 06:41
angajat obosit la birou

In Parlament au fost depuse propuneri legislativa care – in cazul putin probabil in care vor fi adoptate - ar putea sa schimbe complet programul saptamanal de lucru al angajatilor din Romania.

Prima propunere, depusa in mai de un senator si un deputat PNL, vizeaza modificarea Codului Muncii astfel incat saptamana de lucru sa fie mai scurta. Mai precis, potrivit proiectului"pentru salariatii cu norma intreaga, durata normala a timpului de munca este de opt ore pe zi, de luni pana joi, iar vinerea este de sase ore, si de 38 de ore pe saptamana, fara afectarea salarizarii aflate in plata".

Initiatorii sustin ca se va imbunatati calitatea vietii salariatilor iar productivitatea va creste, invocand exemplul altor state europene. De asemenea, ei spun ca ar scadea riscul de accident vascular cerebral. n

Un alt proiect depus de un senator liberal si aflat in dezbatere la Camera Deputatilor, dupa ce Senatul l-a respins, sustine ca timpul de munca sa ramana la 40 de ore, dar acestea sa poata fi distribuite dupa cum se inteleg patronul si angajatul. Ceea ce ar insemna ca se poate trece la saptamana de lucru de 4 zile, in care se munceste 10 ore pe zi.

„Pentru salariatii angajati cu norma intreaga, durata normala a timpului de munca este de opt ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana. Fiecare angajator stabileste impreuna cu angajatul norma timpului de munca, aceasta putand fi si de zece ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe saptamana", se arata in proiect. In expunerea de motive, senatorul invoca un reportaj pe care l-a vazut la televizor. De asemenea, el sustine ca, daca aceasta modificare ar fi adoptata, produsele s-ar scumpi, dar oamenii ar avea un week-end prelungit in care ar putea „merge la munte sau la mare ori sa faca un gratar cu prietenii”.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO