Programul "Cornul si laptele", intre risipa si ajutor. De multe ori, alimentele ajung la gunoi
Programul guvernamental "Cornul si laptele" este de mare ajutor in comunitatile stramtorate, dar iroseste bani frumosi in multe scoli, unde copiii vin cu mancare de acasa.
Anul trecut s-au investit 428 de milioane de lei, din care o parte s-au dus pe apa sambetei. Numai la o singura scoala au fost aruncate produse de 150.000 de lei, pentru ca elevii nu le-au mancat.
La nivelul intregii tari nu exista o centralizare si practic nimeni nu stie cati bani au ajuns la gunoi.
La o scoala din Satu Mare, cand se impart cornurile si laptele, multi elevi raman in banci. Culmea e ca aici, chiar in prima zi de scoala, o parte din marfa a venit expirata.
Numai anul trecut, la aceasta scoala cu peste 600 de elevi, s-au cheltuit 35.000 de euro pentru programul "Cornul si laptele". Banii sunt dati de consiliul judetean, din bugetul local.
Directorul scolii a mai dat din produse unei case de batrani, dar sumele i-ar fi folosit mai curand intr-un after school, foarte util copiilor. Problema e ca deocamdata sistemul nu ii permite sa schimbe mancarea cu bani.
La Scoala Generala numarul 2 din Bistrita, anul trecut, peste 30% din lapte nu a fost consumat.
Dascalii vor sa existe posibilitatea de a decide fiecare scoala ce marfa cumpara de banii respectivi.
In judetul Iasi, de exemplu, pentru acest an scolar, laptele si cornurile pentru cei 100.000 de elevi si prescolari costa 16 milioane de lei. Aproape 3 milioane si jumatate de euro. Dar la oras multi copii nici nu se uita la aceste pachete.
Unii profesori spun ca adesea cornurile sunt vechi si fara niciun gust.
Sa nu uitam insa, ca pentru multi copii, mai ales din mediul rural, cornul si laptele de la scoala reprezinta singura masa pe zi.