Profesoara din Capitala care "s-a autodenuntat" pentru ca nu respecta programa. "Nu citesc Eminescu sau Creanga"
O profesoara de romana a postat un mesaj-manifest pe pagina sa de Facebook, in care declara ca "in mod deliberat" nu respecta programa scolara.
Cristina Tunegaru, profesoara in Bucuresti, afirma in postarea sa ca alege sa citeasca impreuna cu elevii sai nu Eminescu, pastelurile de 150 de ani sau "Amintirile lui Creanga, ci lecturi in limba actuala, care sa ii incite spre comunicare, curiozitate si exprimarea opiniilor.
Mesajul integral:
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Autodenunt:
Subsemnata, profesoara de romana, declar ca nu respect, in mod premeditat, programa scolara de limba romana, asemenea unui element dusmanos: nu citesc cu elevii mei poeziile de Eminescu, „Amintirile” lui Creanga, baladele populare, pastelurile de 150 de ani, nuvelele lui Slavici; nu dictez comentarii, nu arunc in brate interpretari si nu le cer sa invete pe dinafara teorie literara despre genuri si specii. Declar de asemenea ca, in schimb, citesc cu elevii mei poezii frumoase de Magda Isanos sau Tudor Arghezi, texte din literatura universala ca „Micul Print” sau „Cartea junglei”, fragmente din marii autori ai literaturii universale ca Cervantes sau Shakespeare, exersam lectura activa, ne exprimam opiniile, le motivam, invatam sa fim sinceri, asertivi.
Fac cunoscut ca nu voi respecta nici viitoarea programa care imi cere sa selectez numai texte ale autorilor romani clasici mentionati mai sus. Voi continua sa propun elevilor mei numai lecturi care sa-i atraga spre literatura, sa sadesc in ei o samanta de bucurie a lecturii.
Recunosc ca lucrez cu elevii mei mai ales exercitii de gramatica normativa pentru invatarea scrierii corecte, ca sar peste notiuni de gramatica teoretica pentru care elevii mei nu sunt pregatiti la un moment dat.
Pentru ca eu cred ca educatia se face prin motivare pozitiva, bucurie, joc, starnirea curiozitatii, prin colaborare si comunicare vie intre profesor si elev intr-o limba actuala si pornind de la ceea ce-i este cunoscut si drag copilului, prin deschiderea spre cultura nationala si universala."
In timp ce unii internauti i-au laudat initiativa, multi altii au criticat-o, aratand ca "examenele se dau cu subiecte din programa".