Problema CNP-ului la recensamant, rezolvata de Institutul National de Statistica

Ultima actualizare: 29-04-2012 07:15

Nu dai CNP-ul, nu esti amendat, dar esti numarat. Cu aceasta clarificare au venit astazi cei de la Institutul National de Statistica, care se ocupa cu recensamantul populatiei.

"Nimeni nu este obligat sa-si spuna codul numeric personal la recensamant daca dintr-un motiv sau altul nu doreste sa o faca. Oricine poate si va fi recenzat chiar si absenta acestui CNP, iar cei care refuza sa-l divulge recenzorului nu risca absolut nicio sanctiune", a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa, Vladimir Alexandrescu.

Alexandrescu a prezentat o informare privind evolutia recensamantului in primele doua zile de desfasurare, respectiv joi si vineri.

De asemenea, el a explicat modul in care poate fi dispusa o amenda si situatiile "exceptionale" in care se recurge la o astfel de metoda, referindu-se si la refuzul celui recenzat de a-si divulga CNP-ul.

"Nu am dat nicio amenda pana acum, nu acesta este scopul nostru. Oamenii au fost, in principiu, cooperanti, niciun recenzor nu a fost agresat, nu s-au intamplat astfel de lucruri ", a declarat purtatorul de cuvant al INS.

Reprezentantul institutiei a precizat ca au fost cateva situatii in care recenzorii au gasit portile curtilor incuiate si cainii liberi de cealalta parte a gardului, motiv pentru care "nu au putut stabili un contact" cu familiile respective, insa, conform obligatiilor pe care si le-au asumat, acestia trebuie sa revina "de cate ori va fi nevoie, pana vor reusi sa discute cu cei de-acolo".

Alexandrescu a mai spus ca amenzile sunt doar o solutie "ultimativa" la care se ajunge doar in cazul unui refuz explicit si repetat al unor persoane de a raspunde chetionarelor recenzorilor.

Reprezentantii PSD au cerut in mod repetat populatiei sa nu-si divulge codul numeric personal cu ocazia recensamantului. Prin vocea senatorului PSD de Prahova Georgica Severin, partidul si-a acuzat adversarii de la PDL ca, prin solicitarea "ilegala" a CNP, ar urmari sa-si faca o baza de date pentru a frauda alegerile.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO