Primii fulgi, primele probleme. Rutiere, turistice si medicale
Zeci de romani internati cu maini si picioare rupte, dupa ce i-a pacalit poleiul, masini blocate pe drumuri albe si necalcate de utilaje, risc urias de avalansa la munte, anuntat de salvamontistii alarmati.
Acesta este tabloul ultimelor ore dupa ce zapada a cazut sambata dimineata in 11 judete din nord si centru. Le-a dat astfel un ultim avertisment celor care credeau ca iarna doar a glumit.
Cateva ore de ninsoare generoasa au adus haosul in judetul Botosani. S-au format mai multe blocaje si cateva masini au derapat din cauza poleiului instalat pe sosele.
Salvamontistii ne avertizeaza sa nu urcam pe platoul Bucegi unde vantul sufla cu peste 100 de kilometri pe ora, iar stratul de zapada atinge un metru si jumatate. A intrat asadar in vigoare riscul de avalansa de gradul 3 din 5. Turistii care s-au incumetat pana la cota 2000 au aflat pe pielea lor ce inseamna furia iernii.
Ceva mai jos, la cota 1400, la Sinaia zaceau masinile inzapezite pentru ca multi s-au gandit ca pot urca la fel ca in iulie.
Nici in Maramures soferii n-au fost mai fericiti. Primii fulgi, de care credeau ca vor scapa rapid, le pregateau in scurt timp capcane.
Pentru ca nu s-a asigurat pentru iarna, conducatorul unei masini va plati o amenda de 250 de lei, iar firma de deszapezire 1.200 pentru ca nu si-a facut treaba.
La Iasi, angajatii primariei au iesit la treaba, insa nu ca sa arunce cu sare, ci ca sa "aranjeze" trotuarele. Si totusi, n-a prea folosit. Peste 30 de persoane au ajuns la Spitalul de Urgente cu fracturi la maini si picioare.
Iar romanii care credeau ca toamna calduroasa va tine o vesnicie s-au mai trezit in fata unei situatii. Cozile de la service-uri unde multi au inghesuit sa-si puna cauciucuri speciale. Au asteptat chiar si 2-3 ore.
Mecanicii isi frecau mainile inca de acum cateva saptamani, de cand Guvernul anunta ca are de gand sa oblige orice sofer sa circule pe drumuri nationale bine pregatit de iarna. Pana la urma s-a razgandit: masura intra in vigoare din noiembrie 2011. Totusi, veti fi buni de plata daca provocati accidente sau ramaneti inzapeziti cu masini neechipate.
La fel ca multi soferi pe care i-ati vazut sau ca turistii care au dat de necaz la cota 2000, 19 persoane au riscat enorm, in Masivul Ceahlau. Turistii plecasera dimineata spre Varful Toaca din Muntii Ceahlau, imbracati complet nepotrivit pentru munte.
Sperau sa ajunga spre cabana Dochia la 2000 metri, dar pe drum au fost prinsi de ninsoare si de un vant puternic de peste 100 de km pe ora. Au reusit cu greu sa-i anunte pe salvamontisti si sa ceara disperati ajutorul. Au fost gasiti dupa mai multe ore de cautari si recuperati.
Pe de alta parte, meteorlogii ne anunta ca in zilele urmatoare va ninge la munte si, sporadic, in nordul, vestul si centrul tarii. In sud insa primii fulgi se vor mai lasa asteptati.