ZERO lei in Vaslui si Olt, 1 leu in Dambovita. Vezi cat a investit primarul in sanatatea ta
La un an dupa descentralizarea unitatilor sanitare si trecerea acestora in administrarea autoritatilor locale ministrul sanatatii publica bilantul investitiilor. Exista orase in care s-au dat zero lei pe cap de locuitor.
Raportul contributiilor autoritatilor locale pentru unitatile sanitare a fost realizat pe baza datelor oficiale transmise de unitatile sanitare, prin directiile de sanatate publica si confruntate cu datele de executie centralizate la Ministerul Finantelor.
“Exista autoritati locale care au inteles importanta investitiilor in sanatate, dar sunt si situatii in care acestea prefera sa investeasca mai mult in echipele de fotbal, de exemplu, decat in sanatatea concetatenilor”, a declarat ministrul Cseke Attila.
LISTA oficiala a investitiilor facute anul trecut in fiecare spital din tara, de catre primarii, la sfarsitul articolului.
In anul 2008, la nivel national, consiliile judetene si primariile au alocat pentru investitiile din unitatile sanitare prevederi bugetare in valoare de 53,6 milioane de lei.
In anul 2009, suma creste la 99 milioane de lei, pentru ca in anul 2010 aceasta sa isi majoreze valoarea de peste 5 ori, ajungand la 290,7 milioane de lei.
Anul acesta, autoritatile locale au prevazut pentru cheltuielile cu spitalele pe care le administreaza suma de 344, 4 milioane de lei.
Acum trei ani, media nationala a sumelor investite pe cap de locuitor prevazuta de autoritatile locale a fost de doar 3,2 lei/cap de locuitor, cea mai mica rata de investitie.
In 2009, suma a crescut nesemnificativ la 4,5 lei/cap de locuitor. In 2010 aveam inregistrata 12,6 lei medie nationala /cap de locuitor.
La un an dupa descentralizare, in 2011 inregistram o crestere a mediei nationale de investitii/cap de locuitor la 16,1 lei.
Anul trecut, consiliile locale si primariile din judetele Olt si Vrancea, unde s-au cheltuit 0 (zero) lei pentru investitiile in sanatate.
In Buzau alocarea a fost de 0,6 lei, in Dambovita de 1 leu si in Caras Severin la fel.
In acelasi an, la polul opus s-au aflat autoritatile din Bucuresti care au investit in medie 64,8 lei pe cap de locuitor, urmate de cele din Cluj cu 22 de lei si de Ilfov, cu 36,6 lei.