Prima zi de scoala, cu bune si cu rele. Promisiunea pe care Dacian Ciolos le-a facut-o elevilor aduce mai multe probleme

×
Codul embed a fost copiat

Ca de fiecare data, in Romania, anul scolar incepe cu bune si cu rele. Premierul Ciolos le-a promis elevilor ca din luna octombrie vor avea o masa calda in scoli, iar programul va debuta pentru inceput experimental in 50 de unitati de invatamant.

Deocamdata, pe hartie pentru ca in realitate, multe cladiri nu au cantina si nici personal de specialitate. Dincolo de asta, avem 4.200 de scoli, fara aviz sanitar si de la ISU, iar alte cateva sute, au un grad ridicat de risc seismic.

Aproape 30.000 de elevi ar putea sa primeasca din octombrie in loc de "lapte si corn" o masa calda in fiecare zi.

Dacian Ciolos: "Vom lansa o parte pilot a unui program pentru alimentatie sanatoasa care va oferi o masa calda, pentru inceput in acest an in 50 de scoli din tara, urmand ca anul viitor sa-l extindem la 200 scoli si apoi, daca lucrurile functioneaza, sa putem sa-l extindem la nivel national."

Insa dincolo de aceasta buna intentie incepe greul.

Citește și
noelle vlasov
Cum s-a imbracat in prima zi de scoala "cea mai frumoasa fetita din Romania". FOTO
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Dacian Ciolos:"Multi dintre directorii acestori scoli care sunt inclusi in progam spuneau ca nu pot sa asigure aceasta masa, urmeaza sa organizam o intalnire la minister zilele acestea ca sa clarificam aceste lucruri."

In plus, intre scolile alese pentru programul pilot doar cateva au cantina proprie. In judetul Iasi sunt doua.

 

Gheorghe Stancu, director Scoala Dagata, judetul Iasi: "Chiar daca o sa vina o firma de catering e distanta, la 80 de kilometri de Iasi. Sa ajungi zilnic, putin probabil sa se poata realiza. Si cu cornul si laptele aveam probleme sa ajunga la timp."

Mihaela Ungureanu, director Liceul Pedagogic "Vasile Lupu" Iasi: "Deocamdata am citit ceea ce precizeaza ordonanata de urgenta. Pot sa apara probleme daca acordam masa pentru 700 de copii, in conditiile incare personalul este pentru 300."

Statul va aloca pentru fiecare elev din program 7 lei zilnic, de 4 ori mai mult decat pentru "Laptele si cornul". Reprezentantii firmelor de catering care au deja contracte cu diverse scoli si gradinite spun ca pot livra mancare decenta, chiar si pentru copiii cu probleme medicale.

Vladut Cristea, reprezentant firma catering: "Se poate oferi o ciorbica, o supa de pui, ceva la gratar - piept de pui. O mancare calda tine mai bine fata de un corn sau lapte care, sa spunem adevarul, multi copii nici nu il mananca."

O alta veche problema, la inceput de an sunt eternele scoli fara autorizatie. Multe dintre ele in ruina pun in pericol vietile elevilor si dascalilor, deopotriva. De asemenea sunt si focare de infectie.

Klaus Iohannis: "Cred ca trebuie sa intelegem cu totii ca lucrurile se vor schimba in bine doar atunci cand incepem sa avem un plan pe termen mai lung, altfel lucram tot de azi pe maine si lucrurile se construiesc intr-o parte si se distrug in cealalta parte.”

In total 4200 de institutii de invatamant nu au aviz sanitar si de la ISU, conform datelor furnizate de Ministerul Educatiei. Alte peste 400 sunt incadrate la cladiri cu risc seismic.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Cum s-au imbracat elevii de la
Cum s-au imbracat elevii de la "Jean Monnet" in prima zi de scoala. Un elev a cheltuit 1.500 de euro pe haine

Elevii de la Liceul "Jean Monnet" din Bucuresti au facut o adevarata parada a modei in prima zi de scoala, cu Haine, genti si incaltaminte in valoare de sute de lei.
 

Cum s-a imbracat in prima zi de scoala
Cum s-a imbracat in prima zi de scoala "cea mai frumoasa fetita din Romania". FOTO

Fiica designerului Ingrid Vlasov a facut cu siguranta senzatie in prima zi de scoala, prin felul in care si-a accesorizat uniforma.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.